Dezvăluiri Direkt36: Rusia a penetrat complet sistemul secret de comunicații al diplomației Ungariei. Se întâmplă de ani buni, dar guvernul maghiar nu a denunțat niciodată public atacul
Hackerii ruși care lucrează pentru serviciile de informații FSB și GRU au penetrat complet sistemul informatic prin care diplomații maghiari transmit informațiile clasificate, susține portalul de investigații Direkt36. Se întâmplă asta de ani buni, dar până acum Guvernul de la Budapesta nu a denunțat niciodată public atacul informatic.
Rușii știu ce comunică diplomații maghiari
Direkt36 susține că un virus care ar putea fi legat de serviciile ruse ar fi putut pătrunde în sistemul informațional prin atacuri de phishing și prin atașamente de e-mail.
Publicația, citat de G4Media, mai afirmă că atacurile rușilor au lovit sistemele maghiare cel puțin din 2012. Serviciile secrete ruse ar putea avea acces zilnic la calculatoarele diplomaților și angajaților din cadrul Ministerului maghiar de Externe. Asta înseamnă și că Moscova știe toate mișcările guvernului Ungariei în avans.
Situația e cunoscută de guvernul maghiar, dar asta nu l-a împiedicat pe ministrul de Externe, Péter Szijjártó, să primească pe 30 decembrie, la Moscova, cea mai înaltă distincție a Rusiei pentru cetățeni străini.
Direkt36 mai susține că rușii încă au o perspectivă asupra a ceea ce diplomația ungară coordonează alături de partenerii din cadrul NATO și UE. Mai mult, hackerii ar putea chiar să fi intrat în puncte informatice protejate prin care diplomații „vor să partajeze informații clasificate naționale, ale NATO sau UE cu colegii și superiorii lor”.
Ungaria, calul troian al Rusiei în UE?
Ungaria își atrage critici tot mai dure din cauza atitudinii duplicitare pe care o are în raport cu invazia rusă în Ucraina. Premierul Viktor Orban a declarat că el condamnă agresiunea rusă, dar nu va lua decizii care să afecteze interesele Ungariei.
Maghiarii ar fi pus piedici încercărilor UE de a susține Ucraina, fapt pentru care și-a atras critici inclusiv din partea polonezilor, aliații lor în mai multe dispute din cadrul UE mai ales pe teme de justiție.
Jarosław Kaczyński, vicepremierul Poloniei și liderul partidului de guvernământ PiS din această țară, nu și-a ascuns nemulțumirea vizavi de atitudinea lui Orban.
„Dacă m-ați întrebat dacă sunt mulțumit, atunci nu, dar voi aștepta alegerile, vom vedea după alegeri”, a spus el vineri, într-un interviu la radioul public polonez.
Critici au venit, evident, și din partea președintelui ucrainean Volodimir Zeleneski. El i-a cerut lui Viktor Orban să decidă odată de partea cui e, iar Uniunii Europene i-a solicitat să nu mai asculte „scuzele” Ungariei.
Duminică, în Ungaria au loc alegeri legislative.