Dezbatere în Spania pe tema registrului pentru copiii care mor înainte de naștere. Feministele reclamă „un atac frontal” asupra dreptului la avort

Publicat: 15 08. 2023, 15:35
Actualizat: 15 08. 2023, 15:37
Foto simbol: Pixabay

Copiii care mor înainte de naștere – dar care au stat într-o perioadă de sarcină mai mare de șase luni – trebuie înregistrați și pot purta un nume în registrul civil al Spaniei. Feministele susțin că este un atac frontal asupra dreptului la avort, potrivit Euronews.com.

Mama unui copil care a murit înainte de naștere salută adoptarea legii: „Nimeni nu se gândea la Cora ca la fiica mea”

În a 31-a săptămână de sarcină, inima Corei, fetița cu care era însărcinată Noelia Sanchez, a încetat să mai bată.

I s-a spus că a fost vorba despre o moarte intrauterină bruscă, a cărei cauză nu a ajuns să o cunoască niciodată.

„(Apropiații, n.r.) mă iubeau, dar nu înțelegeau. Nimeni nu se gândea la Cora ca la fiica mea, pentru ei a fost un avort”, a declarat Noelia Sanchez pentru Euronews.

„Mi-au spus că nu o pot pune în registrul civil deoarece s-a născut fără viață, iar numele ei nu poate fi înregistrat”, mai povestește femeia.

Această situație urmează să se schimbe acum că a fost adoptată o lege ca urmare a solicitărilor formulate de asociațiile de profil.

Înainte, bebelușii care mureau după a șasea lună de sarcină erau înregistrați într-un dosar al avorturilor, fără posibilitatea de a primi un nume sau de a fi identificați ambii părinți.

„Asta este o mare realizare pentru familii. A trebuit să îmi înregistrez fiica drept fătul feminin al Noeliei Sanchez și a fost foarte dureros. Nu este un făt, este fiica mea. Această măsură nu are niciun efect juridic, dar oferă liniște emoțională”, a mai spus Noelia Sanchez.

Femeia consideră că „validarea numelui și prenumelui bebelușului” este și „o validare” a durerii pe care o simte părintele care își pierde copilul.

Feministele spun că este „un atac frontal” asupra dreptului la avort

Mai multe organizații feministe consideră că, deși legea nu reprezintă un atac direct la dreptul la avort, actul normativ reprezintă un prim pas în spre recunoașterea revendicărilor istorice ale grupurilor anti-avort.

„Acesta este un prim pas spre recunoașterea fătului ca persoană. Este un atac frontal asupra dreptului femeii la avort (…). Legea este foarte clară. O persoană este un bebeluș care se naște viu și iese din pântece”, susține Nuria Gonzalez, avocată specializată în drepturile omului, pentru Euronews.

Modificarea legislativă nu intră în conflict cu dreptul la avort – care este permis până în a 22-a săptămână de sarcină – întrucât prevede înregistrare doar pentru bebelușii nenăscuți care mor după a șasea săptămână de sarcină.

Cu toate acestea, feministele sunt de părere că a-i da o identitate echivalează cu a pune semn de egalitate între moartea unui bebeluș nenăscut și aceea a unei ființe umane.