Dezbatere electorală Republica Moldova: Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu "să se dezică de cetăţenia altui stat". Replica acesteia: "Tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie"

Dezbatere electorală Republica Moldova: Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu "să se dezică de cetăţenia altui stat". Replica acesteia: "Tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie"

Joi seară, a avut loc ultima dezbatere electorală din campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Una dintre principalele teme de contradicție dintre cei doi candidați, Igor Dodon și Maia Sandu, a fost relația țării cu România și cetățenia română acordată moldovenilor.

Candidatatul socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut oponentei sale "să se dezică de cetăţenia altui stat", făcând referire la faptul că Maia Sandu are și cetătețenia română.

"Opinia mea este că atunci când o persoană merge într-o funcţie supremă în stat, nu trebuie să aibă cetăţenia altui stat. Trebuie să se dezică de cetăţenia altui stat, pentru că primeşte salariu din impozitele plătite de cetăţenii din acest stat. Trebuie să servească doar interesele acestui stat" a afirmat Igor Dodon.

"Doamna Sandu, ţineţi minte ce jurământ aţi depus când aţi primit cetăţenia română? Dumneavoastră aţi jurat să fiţi devotată patriei române şi poporului român, să apăraţi drepturile şi interesele naţionale ale României, să respectaţi (…) legile României. Haideţi să ne punem o întrebare foarte simplă: (…) ce va face preşedintele Republicii Moldova? Ce Constituţie va apăra? Drepturile căror cetăţeni? Cetăţenii şi interesele naţionale ale Republicii Moldova sau interesele naţionale ale altui stat? (…) Conducătorii trebuie să aibă cetăţenia doar a unui stat, a Republicii Moldova", a continuat candidatul pro-rus, conform agerpres.ro.

Candida Partidului Acţiune şi Solidaritate a atras atenția că are cetățenia română la fel ca foarte multe alți locuitori din Republica Moldova și că prin astfel de afirmații, Dodon "tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie".

"Ce simt eu faţă de România este treaba mea, este sentimentul meu. Eu ştiu că cetăţenii Republicii Moldova nu îşi doresc astăzi unire şi voi face ceea ce vor spune cetăţenii Republicii Moldova. Noi putem să ne facem ordine acasă cu sprijinul celor din exterior. Trebuie să vă reamintesc că Igor Dodon a votat pentru un preşedinte unionist şi atunci nu a avut o problemă.

Aşa cum am fost sinceră întotdeauna, aşa o să fiu şi acum. Eu am cetăţenia românească, aşa cum au foarte mulţi oameni, care v-aţi luat această cetăţenie. Şi vă respect pe dvs., aşa cum trebuie să facă şi oponentul meu: şi pe cei care au cetăţenia românească, şi pe cei care au cetăţenia Federaţiei Ruse, şi pe cei care au cetăţenia Bulgariei şi aşa mai departe

Oponentul meu tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie. Toţi, dvs., în ochii lui sunteţi nişte trădători" a venit imediat replica Maiei Sandu.
Candidata pro-europeană l-a acuzat la rândul său pe oponent că strică relațiile Republicii Moldova cu alte state și că nu ar fi "un președinte serios".

"Noi avem nevoie de un preşedinte serios, care să asigure relaţii bune cu toate ţările. Haideţi să vedem ce poate să ne ofere Igor Dodon. A reuşit să ne certe cu Ucraina. Avem noi oare nevoie de probleme cu Ucraina prin faptul că a recunoscut Crimeea, uitând că avem şi noi o problemă în Transnistria? A reuşit să ne certe cu România, pe care o acuză de tot pe lumea asta", a acuzat Maia Sandu.

Duminică, 13 noiembrie, moldovenii vor ieși la vot pentru a își alege viitorul președinte, primul ales în mod direct de aproape 20 de ani. În primul tur Igor Dodon a avut 48% din voturi, cu 10% mai mult decât Maia Sandu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie