Devine tot mai clar că un acord rapid între liderii europeni o va reinstala pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

Devine tot mai clar că un acord rapid între liderii europeni o va reinstala pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Inquam Photos / Octav Ganea

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că crede că o decizie cu privire la funcțiile de la Bruxelles – inclusiv o reconfirmare a Ursulei von der Leyen în funcția de șef al Comisiei Europene – se va lua rapid, reluând cuvinte similare ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Ursula von der Leyen este preferata liderilor europeni

„Deciziile vor fi luate acum foarte repede cu privire la cele mai importante funcții care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a spus Scholz într-un interviu în timpul summitului G7 din Italia.

Liderii UE se adună luni la Bruxelles pentru un summit informal pentru a discuta despre cine ar trebui să ocupe funcțiile UE, inclusiv cine ar trebui să fie viitorul președinte al Comisiei Europene, președintele Consiliului European și șeful Biroului de Politică Externă.

Se așteaptă ca ei să ajungă la o decizie informală luni, înainte de a încheia acordul în timpul următorului summit al Consiliului European din 27-28 iunie.

Potrivit lui Scholz, „toată lumea este de acord că vom decide rapid toate aceste probleme dintr-o singură mișcare”. La începutul acestei săptămâni, Macron a spus, de asemenea, că crede că discuțiile UE ar putea duce la o decizie cu privire la cele mai importante funcții de la Bruxelles în săptămâna viitoare.

Von der Leyen este aproape să obțină un al doilea mandat după succesul electoral al Partidului Popular European de centru-dreapta la alegerile europene din această lună.

Scholz spune că e clar că Giorgia Meloni se află „în extrema dreaptă a spectrului politic”

Vorbind despre premierul italian Giorgia Meloni, care a găzduit summitul G7 de săptămâna aceasta din Puglia, Scholz a spus că „nu este un secret” că se află „în extrema dreaptă a spectrului politic”. Există „diferențe politice care sunt destul de evidente și care înseamnă, de asemenea, că lucrăm în familii de partide foarte diferite”, a adăugat el.

„Și când vine vorba de Europa, de exemplu, cred că este foarte important ca viitorul președinte al Comisiei să se poată baza pe partidele democratice tradiționale din Parlamentul European, adică pe conservatorii care fac parte din Partidul Popular European, pe partidele social democrate și liberale”, a spus Scholz. „Și după rezultatele alegerilor din Europa, asta ar putea să se întâmple”.

Ursula von der Leyen va avea nevoie de sprijinul unei majorități în Parlamentul European – cel puțin 361 din cei 720 de europarlamentari. Dacă liderii UE ajung la un acord cu privire la funcții la sfârșitul lunii, Parlamentul ar putea vota deja din 18 iulie următorul președinte al Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital