Costurile libertății pe fondul austerității impuse de criza economică apasă asupra deținuților britanici, care se luptă cu instabilitatea financiară în momentul în care părăsesc închisoarea și ajung să recidiveze, continuând cercul vicios al infracțiunilor și apoi al pedepselor – totul pe fondul supraaglomerării închisorilor din Marea Britanie și Europa, relatează CNBC.
Potrivit unor informații furnizate de ONG-uri care se ocupă de închisori, când sunt eliberați, cei mai mulți foști deținuți se luptă cu datoriile, costurile de întreținere, șomajul și austeritatea.
ONG-urile britanice susțin că influența factorilor financiari se observă din rata de recidivă, care a ajuns, potrivit Ministerului britanic al Justiţiei, la de 90% în anul 2012.
”Măcar în închisoare ai un acoperiș deasupra capului și mâncare. În momentul în care ieși din închisoare devii o lepră socială, un fost pușcăriaș fără calificări, ești complet pierdut și devii un nimic”, a declarat Chris Bath, director executiv al Unlock, Asociația Națională de Reabilitare a Deținuților.
Bath a spus că deținuții se confruntă cu ”bariere financiare enorme” la eliberarea din închisoare și a avetizat că ciclul infracțiuni, pedepse și recidivă – care costă economia britanică 95 de milioane de lire sterline pe an – va continua dacă nu se ocupă nimceni de rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă foștii deținuți.