Vicepreședintele SUA Kamala Harris va colabora cu Polonia și România pentru următorii pași de răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia și de a le asigura sprijinul Washingtonului în timpul întâlnirilor sale cu liderii ambelor țări începând de joi.
Țările au fost din ce în ce mai îngrijorate de agresiunea Rusiei în regiune și sunt cele mai estice membre ale NATO. Acestea împart granița cu Ucraina, unde mii de refugiați fug din calea războiului, scrie Reuters.
Harris se va concentra asupra modalităților în care membrii NATO pot implementa sancțiunile economice puse în aplicare și asupra modului în care pot rămâne aliniați deciziilor, au spus oficiali înalți ai administrației.
Ea se va implica, de asemenea, cîn privința crizei refugiaților ucraineni din Polonia, discută despre continuarea asistenței umanitare și de securitate pentru Ucraina și în regiune, au spus aceștia. Numărul de refugiați creați de invazie a depășit 2 milioane.
Vicepreședintele va discuta problemele de la Varșovia cu premierul canadian Justin Trudeau, care vizitează și regiunea, au spus aceștia.
„Multe dintre discuțiile noastre din aceste două capitale vor fi legate de stabilirea pașilor următori… și de modul în care ducem decizia înainte”, a spus unul dintre oficiali.
Vizita în Europa de Est vine în urma călătoriei lui Harris în Germania pentru o conferință de securitate, unde ea s-a întâlnit cu aliații și partenerii americani, inclusiv președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy, într-un efort de a menține aliații europeni uniți, pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei a devenit iminentă.
Călătoria este un semn al încrederii tot mai mari a președintelui Joe Biden în abilitățile lui Harris de a desfășura o diplomație cu mize mari. Este, de asemenea, un efort al administrației de a gestiona aliații, de a-și continua campania de izolare internațională a Moscovei, chiar dacă SUA încearcă să evite conflictul direct cu Rusia.
Marți, Statele Unite au respins o ofertă surpriză a Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 de fabricație rusă la o bază americană din Germania, ca o modalitate de a umple forțele aeriene ucrainene în apărarea acesteia împotriva forțelor ruse invadatoare.