Despăgubiri pentru românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării. Noi reguli vor intra în vigoare privind calitatea aerului

Publicat: 21 02. 2024, 13:38
Actualizat: 26 02. 2024, 17:23
Sursa foto: Shutterstock

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu privind noi reguli pentru înăsprirea standardelor de calitate a aerului în toată Europa.

Noi standarde privind calitatea aerului

Pentru PM2,5, valoarea limită anuală trebuie redusă cu mai mult de jumătate de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³.

Pentru NO2, valoarea limită va scădea de la 40 µg/m³ la 20 µg/m³.

Alte substanțe reglementate de directiva revizuită includ dioxidul de sulf (SO2), benzo(a)pirenul, arsenul, plumbul și nichelul, fiind stabilite standarde specifice pentru fiecare dintre ele, potrivit airqualitynews.

Aceste standarde de calitate a aerului vor fi revizuite în 2030 și apoi cel puțin la fiecare cinci ani după aceea.

Statele membre vor putea solicita amânarea termenului limită pentru îndeplinirea noilor standarde dacă:

conformitatea s-ar dovedi irealizabilă din cauza condițiilor climatice specifice sau în cazul în care reducerile necesare pot fi realizate doar cu un impact semnificativ asupra sistemelor de încălzire casnică existente (amânarea ar fi până în 2040)

proiecțiile arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită de realizare (amânarea ar fi până în 2035)

Toate statele membre vor trebui să creeze foi de parcurs pentru calitatea aerului până la sfârșitul anului 2028, care să stabilească măsuri pe termen scurt și lung pentru a respecta noile valori limită pentru 2030.

Cetățenii afectați pot cere despăgubiri

În cazurile în care nu există un potențial realist de reducere a concentrațiilor de ozon, statele membre vor fi scutite de la stabilirea planurilor de calitate a aerului, odată ce au prezentat o justificare detaliată pentru o astfel de scutire.

Există, de asemenea, o prevedere care stabilește un drept la despăgubiri pentru cei afectați de „o încălcare intenționată sau neglijentă a normelor naționale care transpun anumite prevederi ale directivei.” În temeiul acestor norme, cetățenii ar avea dreptul de a cere despăgubiri în cazul în care s-a produs prejudiciu sănătății lor.

În mod similar, există prevederi pentru asigurarea accesului la justiție pentru organisme precum ONG-urile de sănătate publică și de mediu care doresc să conteste implementarea oricăror măsuri privind calitatea aerului. Orice astfel de procedură ar trebui să fie: „echitabil, în timp util și nu prohibitiv de costisitoare, iar informațiile practice despre această procedură ar trebui să fie puse la dispoziția publicului”.

Cerința ca statele membre să sancționeze încălcarea oricăror măsuri privind calitatea aerului a fost, de asemenea, clarificată și extinsă, cu o cerere pentru „sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive” care să ia în considerare gravitatea și durata încălcării, indiferent dacă aceasta este recurentă și indivizii și mediul afectat de aceasta, precum și orice beneficii economice derivate din încălcare.