Descoperiri îngrijorătoare privind gripa aviară care s-a răspândit recent la vaci: Ar putea în curând să infecteze și oamenii / Noul virus este „periculos” și „greu de controlat”

Descoperiri îngrijorătoare privind gripa aviară care s-a răspândit recent la vaci: Ar putea în curând să infecteze și oamenii / Noul virus este „periculos” și „greu de controlat”
Sursa foto: Freepik

O nouă analiză a versiunii gripei aviare care s-a răspândit la bovine în peste 100 de ferme din SUA sugerează că virusul a suferit mutații, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la răspândirea lui la oameni prin respirație, potrivit Sky News.

Virusul gripei care s-a răspândit prin efectivele de vaci de lapte din SUA ar fi făcut un pas „periculos” pentru a putea infecta oamenii prin infecții respiratorii, au avertizat oamenii de știință.

Virusul H5N1, întâlnit mai frecvent la păsări, a fost confirmat până acum la bovine în peste 100 de ferme din 12 state, fragmente inactivate ale tulpinii fiind găsite în laptele pasteurizat de pe rafturile supermarketurilor.

Patru persoane care lucrează cu animale au fost până acum infectate, deși simptomele au fost ușoare și nu au transmis virusul nimănui.

Acum, o analiză detaliată efectuată de oamenii de știință de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA arată că mostrele virale prelevate de la vaci s-au putut atașa la receptorii găsiți pe celulele tractului respirator uman.

Versiunea H5N1 găsită la păsări nu poate face acest lucru, sugerând că virusul bovin a suferit mutații.

Alte teste pe dihori, care sunt utilizate în mod obișnuit în cercetarea gripei, au descoperit că virusul vacii nu s-ar putea răspândi ușor prin respirație.

Cu toate acestea, Dr. Ed Hutchinson, de la Consiliul de Cercetare Medicală și Centrul de Cercetare a Virușilor de la Universitatea din Glasgow, a spus că există încă „motive de îngrijorare”.

„Când au comparat izolatul lor de gripă bovină cu gripa aviară, au descoperit că acesta a început deja să dobândească unele dintre proprietățile care ar fi asociate cu capacitatea de a se răspândi eficient prin infecții respiratorii la oameni”, a spus dr. Hutchinson, care nu a fost implicat în studiu.

„Pentru a fi clar, nu pare să facă acest lucru încă și niciunul dintre cele patru cazuri umane raportate până acum nu a arătat semne de transmitere ulterioară.

„Cu toate acestea, acest nou virus gripal H5N1 ar fi și mai greu de controlat și chiar mai periculos pentru oameni, dacă ar dobândi capacitatea de răspândire respiratorie eficientă.

„Deși este o veste bună că gripa bovină nu poate face încă acest lucru, aceste constatări întăresc necesitatea unei acțiuni urgente și hotărâte pentru a monitoriza îndeaproape acest focar și pentru a încerca să-l aducă sub control cât mai curând posibil”.

Spre deosebire de gripa umană normală, care este conținută în tractul respirator, H5N1 se poate răspândi în alte organe din organism, cu efecte încă necunoscute.

Guvernul SUA a dat recent producătorului de vaccin COVID Moderna 139 de milioane de lire sterline pentru a dezvolta un vaccin H5N1.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`