Descoperirea unui virusolog german. Christian Drosten susţine că persoanele asimptomatice confirmate cu SARS-COV-2 au dobândit un grad de imunitate de la răceli mai vechi, procate de alte coronavirusuri
Virusologul german Christian Drosten vine cu o nouă teorie în ceea ce privește infecțiile cu coronavirus. Potrivit medicului, unele persoane confirmate cu SARS-CoV-2 au ajuns să aibă doar simptome ușoare sau chiar niciun simptom deoarece au dobândit un grad de imunitate de la răceli din trecut provocate de alte coronavirusuri.
Descoperirea virusologului Christian Drosten despre pacienții COVID-19
Christian Drosten, cunoscut virusolog din Berlin, a ajuns la concluzia că există un soi de imunitate în rândul populației, dobândită de la răcelile din trecut provocate de alte coronavirusuri, notează Welt.
Potrivit medicului, circa 15% din răcelile obișnuite sunt cauzate de coronavirusuri binecunoscute. În urma cercetărilor efectuate, Drosten și echipa lui au ajuns la concluzia că există o legătură între pacienții COVID-19 asimptomatici sau care au simptome ușoare și infecții anterioare cu coronavirusuri cunoscute.
Examinând celule resposabile cu apărarea organismului, din probe recoltate înainte de izbucnirea pandemiei, cercetătorii au constatat că 34% dintre pacienți aveau celule T reactivate care, într-o anumită măsură, recunoașteau noul coornavirus. Această reactivare se produce când organismul a mai avut de-a face cu virusul. Totuși, acești pacienți nu contractaseră SARS-CoV-2. Faptul că pacienții aveau celule T reactive ar putea indica faptul că aceștia au avut în trecut răceli cauzate de coronavirusuri.
Drosten este primul virusolog care face o astfel de descoperire. Totuși, el a avertizat asupra faptului că rezultatele cercetării nu trebuie exagerate. Sub nicio formă nu ar trebui să ajungem la concluzia că o treime din populație este imună la COVID-19. O altă explicație pentru care unii pacienți COVID-19 au doar simptome ușoare sau deloc ar putea fi faptul că starea lor generală de sănătate este una bună sau că au contractat mai puțini viruși.
Totodată, Christian Drosten a criticat modul în care se discută despre relaxarea restricțiilor: „Sunt extrem de îngrijorat să constatat cum reprezentanți ai mediului de afaceri susțin că nu renunțăm deloc la restriții, de parcă ar fi aici o chestiune de negociere. Și dacă ar fi, negociezi cu natura, nu cu un virusolog”, a declarat el, pentru Süddeutschen Zeitung.
Pandemie de coronavirus – Cum a fost afectată Germania
Pandemia de coronavirus a ucis peste 207.000 de oameni la nivel mondial. Peste 3 milioane de persoane au fost infectate. Mai bine de 888.000 s-au vindecat, dar alți circa 57.500 sunt în stare gravă.
Germania înregistrează până acum 157.946 de infectări. 114.500 s-au vindecat, dar 2.570 sunt în stare gravă și alți 5.984. Numărul deceselor este aici cu mult mai mic în raport cu numărul total de cazuri, spre deosebire de alte state. De exemplu, Marea Britanie, cu 152.840 de infectări, raportează 20.732 de morți.
Asta se întâmplă deoarece Germania se află printre puținele state care au știut să gestioneze epidemia de coronavirus. A și anunțat o relaxare treptată a măsurilor de restricție.
Totuși, cancelarul Angela Merkel a ținut să avertizeze că germanii nu au depășit această criză și că o renunțare prea rapidă la aceste restricții ar putea face ca boala să câștige din nou teren și tot ce au obținut până acum în această luptă să fie pierdut.