Der Spiegel: Oficialii germani pregătesc planul ieșirii Greciei din zona euro

Der Spiegel: Oficialii germani pregătesc planul ieșirii Greciei din zona euro
Ieșirea Greciei din zona euro a fost considerată mult timp o măsură de neimaginat, însă acuim este privită ca o posibilitate, potrivit cotidianului german Der Spiegel. Surse guvernale citate de ziarul german...

Ieșirea Greciei din zona euro a fost considerată mult timp o măsură de neimaginat, însă acuim este privită ca o posibilitate, potrivit cotidianului german Der Spiegel.

Surse guvernale citate de ziarul german consideră că ieșirea Greciei din zona euro se poate face prin trei scenarii.

„Noi suntem pregătiți”, a declarat cancelarul german Angela Merkel la summit-ul G-20 de la Cannes, vorbind despre posibila ieșire a Greciei din zona euro.

Merkel a propus acest scenariu pentru a pune presiune asupra Guvernului de la Atena, alături de președintele Franței, Nicolas Sarkozy.

Guvernul federal german se pregătește pentru eventualitatea în care noul Executiv grec nu va adopta planul de reforme, fapt care va duce la ieșirea statului din zona euro.

Potrivit așa-zisului scenariu de bază, ieșirea Greciei ar putea contribui la consolidarea zonei euro, iar Spania și Italia ar putea avea chiar avantaje ca urmare a acestei retrageri.

Specialiștii germani au luat în calcul și cel mai rău scenariu: ieșirea Greciei din Euroland și devalorizarea monedei, care ar spori datoria țării, ducând la excluderea băncilor din această țară de pe piețele internaționale.

Datoriile în euro ale companiilor elene vor duce la falimentul acestora, urmând ca șomajul să crească extrem de mult.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)