Der Spiegel: Kovesi, femeia în faţa căreia politicienii tremură. Șefa DNA: Mă simt ca orice şef al unei instituţii cu mare responsabilitate

Publicat: 28 06. 2016, 13:56

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este caracterizată de jurnaliștii publicației germane Der Spiegel ca fiind spaima politicienilor și un vânător de corupți.

La rândul ei, șefa DNA spune că cel mai important rol al său este acela de a-şi apăra colegii de presiunile care pot apărea pe parcursul unei anchete pentru care aceştia din urmă au merit deplin.

Mă simt ca orice şef al unei instituţii cu mare responsabilitate. Contribuţia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare. Eu organizez activitatea DNA şi stabilesc priorităţile. Priorităţi sunt corupţia în sistemul de sănătate, la achiziţiile publice şi frauda la acordarea cu fonduri europene. În plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, să-mi apăr colegii de presiuni şi interferenţele din exterior în activatea. Dar anchetele sunt meritul procurorilor”, a spus Kovesi pentru Der Spiegel, scrie Digi24.

Cât despre acuzațiile de poliție politică, șefa DNA răspunde: "Asta nu suntem în niciun caz. Suntem o instituţie care respectă şi pune legea în aplicare şi care ajută legea. Acest reproş ni se aduce pentru că anchetele noastre vizează politicieni. Dar noi nu anchetăm persoane pentru că sunt politicieni, ci pentru că cineva lucrează într-o instituţie publică şi este suspectat de corupţie. În ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut şi multe cazuri legate de primari şi viceprimari trimişi în judecată. (…) În 93% din dosarele DNA am obţinut condamnări ceea ce înseamnă că dosarele s-au bazat pe probe solide, nu pe invenţii".

DNA şi-a câştigat această popularitate datorită rezultatelor bune în lupta împotriva corupţie la cel mai înalt nivel.

„Dosarele noastre privesc în primul rând persoane cu funcţii înalte sau cazuri care au impact asupra societăţii. Faptul că am câştigat mai multă încredere în rândul populaţiei a dus la primirea mai multor plângeri de la cetăţeni faţă de anii anteriori”, explică Kovesi.

Întrucât CCR a decis în februarie că SRI nu mai are voie să facă interceptări pentru DNA, DNA va avea propriul departament de interceptări.

Într-o primă fază avem nevoie de 120 de poliţişti în plus şi trebuie să vedem dacă resursele pe care le-am cerut sunt suficiente. Aveam deja structura de interceptare proprie, deci această problemă e rezolvată”, a mai declarat procurorul-şef DNA.