Deputați ucraineni, acuzați că se duc în vacanțe în străinătate în timp ce oamenii de rând luptă sau sunt înrolați cu forța să lupte pe front

Deputați ucraineni, acuzați că se duc în vacanțe în străinătate în timp ce oamenii de rând luptă sau sunt înrolați cu forța să lupte pe front
Sursa foto: Hepta Diego Herrera Carcedo / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Mai mulți parlamentari ucraineni s-au folosit de pretextul unor călătorii oficiale pentru a merge, în realitate, în vacanțe de lux în Italia, Maldive sau Thailanda.

Meidici a primit permisiunea oficială din partea Radei

Deputatul ucrainean Oleh Meidici, reprezentant al partidului Batkivșcina, (Patria, a fostului premier Iulia Timoșenko), este anchetat pentru că ar fi folosit călătorii oficiale drept acoperire pentru vacanțe personale în Italia, potrivit publicației de investigații slidstvo.info, care citează dosare din instanță și surse proprii.

În timp ce Meidici ar fi trebuit să se afle în vizite oficiale în Belgia și Lituania, el s-a dus în schimb în Italia împreună cu soția sa.
Oleh Meidici, în vârstă de 53 de ani, este deputat ucrainean și prim-vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru politică agrară și funciară.

În primăvara și vara anului 2023, Meidici a primit permisiunea oficială din partea Radei (parlamentul ucrainean) de a călători în străinătate în interes de serviciu. Cu toate acestea, se pare că ar fi folosit aceste oportunități pentru a merge în vacanță.

Detaliile acestor călătorii au fost descoperite în timpul unei investigații preliminare efectuate de Biroul de Investigații de Stat (SBI). Meidici este suspectat că ar fi falsificat documente oficiale legate de aceste călătorii.

Potrivit investigației, Meidici a părăsit Ucraina de două ori: din 27 aprilie până în 5 mai 2023 și din nou din 17 iulie până în 27 iulie 2023 . Ambele călătorii au fost autorizate de către președintele Radei Supreme, dar el a depășit durata misiunilor sale oficiale.

Alți deputați ucraineni au fost implicați în scandaluri similare

În baza ordinului Președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, din 19 aprilie 2023, nr. 395 „călătoria de afaceri a deputatului Oleksandr Meidici în Regatul Belgiei”, trebuia să se încheie la 1 mai, dar a revenit pe 5 mai 2023.

Deputatul a fost autorizat să viziteze Bruxelles, ca parte a unui proiect privind reformele instituționale și politice pentru agricultura la scară mică.

În plus, deputatul Meidici a călătorit în străinătate în iulie 2023. Deși călătoria de afaceri trebuia să dureze cinci zile, parlamentarul a fost în străinătate timp de zece zile.

Potrivit documentelor analizate de Slidstvo.Info, citat de Adevărul, Meidici nu a vizitat nici Belgia, nici Lituania conform programului. În schimb, a fost în Italia. Surse au informat Slidstvo.Info că Meidici a aterizat la Bologna pe 28 aprilie 2023 și a plecat din Milano pe 5 mai 2023.

Soția lui Meidici, Tetiana, l-a însoțit în ambele călătorii.
Alți deputați ucraineni au fost implicați în scandaluri similare. Iuri Aristov a fost în vacanță în Maldive în timp ce se afla într-o vizită oficială, iar Mikola Tișceenko a călătorit în Thailanda sub același pretext.

„În conformitate cu Decretul prezidențial nr. 27, oficialilor guvernamentali, inclusiv parlamentarilor, le este interzis să călătorească în străinătate pentru agrement în timpul legii marțiale, doar pentru îndatoriri oficiale”, a explicat avocatul Oksana Maksimeniuk.

„Astfel de acțiuni induc publicul în eroare, mai ales când majoritatea cetățenilor nu au voie să călătorească în străinătate. Parlamentarii sunt responsabili în fața alegătorilor lor, iar acest tip de utilizare abuzivă a privilegiilor subminează încrederea publică.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)