Condamnat la finalul lui 2018 definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, fostul deputat și senator UDMR Gergely Olosz se plimbă încă liber și nederanjat de nimeni prin Ungaria unde a fugit pentru a se sustrage de la executare pedespei.
Dacă autoritățile române nu au reușit după aproape 9 luni să îl aducă în țară pentru a își executa sentința, de urma acestuia au dat jurnaliștii de la Atlatszo. Aceștia l-au identificat la casa unui om de afaceri din Abony.
Acesta om de afaceri este întreprinzătorul Olivér Halasi, un personaj extrem de activ în a sprijini mesajele partidelor de guvernământ Fidesz şi KDNP.
„Domnul Olosz venea zilnic la birou” – a confirmat un vecin din Abony, care ne-a spus de asemenea că Olosz nu era doar un musafir, ci părea să lucreze acolo. Însă pe parcursul ultimei luni, politicianul-antreprenor din Transilvania apărea tot mai rar în preajma imobilului din Abony, arată portalul Altatszo.
Înainte de condamnarea care l-a pus pe fugă, fostul parlamentar UDMR a fost văzut n noiembrie 2018, la slujba de resfințire a bisericii reformate din Zagon. Cu toate că tocmai aștepta pronunțarea sentinței în procesul lui într-un caz de corupție, Olosz a stat în primul rând în biserică, alături de vicepremierul maghiar Zsolt Semjén și de deputatul UDMR Árpád Márton.
Autoritățile române au emis pe numele acestuia mandat de european de reținere abia în 27 decembrie 2018, la o săptămână de la sentința diferită.
Acesta avea să fie reținut de către autoritățile maghiare în luna martie și pus ulterior control judiciar temporar care înseamnă că fostul parlamentar poate să circule liber doar pe teritoriul județului Pesta.
De aici a început o serie lungă de neînțelegeri între autoritățile de la Budapesta și cele de la București.
Mai exact, în martie, Tribunalul din Budapesta a solicitat o serie de documente de la autoritățile române, printre care și decizia definitivă care pronunță condamnarea lui la închisoare. Cu toate acestea, partea română nu s-a grăbit să îndeplinească aceste cereri: documentele menționate au fost livrate părții maghiare abia în 5 aprilie, fiind însă incomplete, fapt ce a dus la noi amânări.
Tribunalul din Budapesta a primit între timp informațiile lipsă, de aceea data ședinței în cadrul căreia se va lua o decizie în privinţa extrădării va fi curând anunțată, a declarat departamentul de presă al Tribunalului, conform publicației menționate.
Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Cătălin Stan și Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influența lui Olosz Gergely, în vederea obținerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
Tot procesul acestuia a fost plin de controverse și o serie de erori judiciare. Curtea de Apel București a anulat în octombie 2013 condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Olosz Gergely la Tribunalul București, pe motiv că această instanță nu era competentă să judece dosarul, întrucât fostul senator avea și calitatea de avocat, ceea ce atrage competența curții de apel.
Dosarul s-a judecat apoi în fază de fond la Curtea de Apel București unde. în martie 2016, Olosz Gergely a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. De atunci, procesul s-a desfășurat la Înalta Curte de Casație și Justiție care a confirmat pe 20 decembrie 2018 condamnarea de 3 ani de închisoare cu executare dată pe fond.