Deputat moldovean: ȘOR nu e un partid, ci o grupare criminală și e reprezentată în Parlamentul de la Chișinău. Dacă R. Moldova nu avea acum conducere democratică, era folosită de Rusia pentru a ataca Ucraina (VIDEO)

Deputat moldovean: ȘOR nu e un partid, ci o grupare criminală și e reprezentată în Parlamentul de la Chișinău. Dacă R. Moldova nu avea acum conducere democratică, era folosită de Rusia pentru a ataca Ucraina (VIDEO)
Foto: Andrian Cheptonar (deputat PAS în Parlamentul Republici Moldova) / Facebook

Andrian Cheptonar, deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că dacă la Chișinău nu era acum o conducere democratică, ci una controlată de Kremlin, Rusia ar fi folosit Republica Moldova pentru a ataca Ucraina și a ocupa Odesa.

Cheptonar a explicat cum a încercat Rusia să destabilizeze Moldova cu ajutorul unor așa-zise proteste orchestrate la Chișinău.

De asemenea, el a mai susținut că ȘOR, formațiunea oligarhului Ilan Șor, care se află în Parlamentul de la Chișinău, nu este un partid, ci o grupare criminală controlată de Kremlin. Aceasta, de altfel, a și fost implicată în planurile Moscovei de destabilizare a Moldovei.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cum încearcă Rusia să destabilizeze Republica Moldova. Explicațiile unui parlamentar PAS

Cheptonar a început prin a explica de ce suporterii sârbi nu au fost primiți în Moldova, iar meciul Sheriff Tiraspol – Partizan Belgrad se va desfășura cu tribunele goale în Republica Moldova: „Noi nu vorbim doar despre cetățeni sârbi anume din galeria echipei de fotbal, noi putem să afirmăm că foarte frecvent serviciile speciale rusești folosesc pașapoarte străine, inclusiv ale Serbiei sau ale altor țări, dar puteau fi ofițeri ai serviciilor speciale rusești care să se infiltreze în Moldova folosind ocazia că sârbi trebuiau să vină în Moldova. S-ar putea ca foarte mulți microbiști sau membri ai galeriilor ar fi venit sincer la meci, dar când trebuie să gestionăm un risc de securitate națională s-a luat decizia să nu fie admisă întreaga galerie. Federația moldovenească de fotbal, ca să asigure echitatea, a decis ca și galeria Republici Moldova să nu participe, deci va fi un meci fără suporteri în tribune din partea niciunei echipe”.

Deputatul PAS a ținut apoi să precizeze că ei nu aduc nicio acuzație statelor ori cetățenilor, dar „de multe ori pașapoarte false pot fi folosite”.

Întrebat cât de periculoase pentru stabilitatea țării au fost asa-zisele proteste de acum câteva săptămâni, Andrian Cheptonar a răspuns: „Aceste așa-zise partide sunt falange ale unor grupări criminale. Gruparea criminală ȘOR deține și un partid și e reprezentată în Legislativul din R. Moldova. Deci vreau să vorbim de o grupare criminală ȘOR, nu un partid ȘOR, că asta e de fapt. Ei au folosit bani ilegali pentru a finanța aceste proteste. Au încercat să le facă violente. Au crescut prin mesaje în media controlate de ei, în canale ale Telegram, unde sunt de multe ori știri false și se crează o stare de nervozitate cetățenilor”.

„La începutul iernii ei foloseau faptul că oamenii aveau o frică față de prețurile în creștere la resurse energetice. Folosind această frică au încercat să creeze o mișcare protestatară și nu au reușit. Au ieșit numai oameni plătiți. Au încercat să plătească oameni corpolenți, membri ai diverselor cluburi sportive de karate, de bătăi. Acele interceptări arătau cum anumiți reprezentanți ai grupării criminale ȘOR încercau să genereze violență. Oamenii respectivi, chiar dacă primeau bani, nu au pornit violențele pentru care au fost plătiți.

Cred că Rusia a trecut la aducerea cetățenilor stăini care nu au sentimente în R Moldova, nu au motive să nu facă acest lucru, deci veneau ca mercenari”, a mai susținut deputatul moldovean.
El a mai precizat că, în opinia sa, serviciile speciale moldovenești au obținut informații și cu ajutorul celor partenere, inclusiv a celor românești.

Ce ar însemna ca Rusia să se folosească de Moldova în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina

Întrebat ce ar însemna ca Vladimir Putin să se folosească de Republica Moldova în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, deputatul PAS Andrian Cheptonar a răspuns: „Nu e un secret că Rusia vrea să extindă ceea ce ei percep ca sferă de influență în toate statele care au fost în componența Uniunii Sovietice, inclusiv R. Moldova. Până PAS a reușit să declanșeze acele alegeri anticipate, în urma cărora PAS a obținut majoritatea parlamentară, guvernarea era compusă din transfugi de la PD, achiziționați de ȘOR. de această grupare criminală condusă de Kremlin. Cu siguranță dacă Moldova era în sfera de influență rusească, în prezent – că abia acum s-ar fi împlinit 4 ani de la ultimele alegeri și abia acum trebuiau să fie alegerile la termen – Moldova era folosită drept cap de pod pentru a ataca Ucraina, Odesa, prin Transnistria și s-ar fi putut ca războiul de la granițele noastre să aibă un alt factor care nu a mai existat datorită conducerii democratice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`