Depozitele de gaze se golesc accelerat în Europa. România a epuizat deja 37% din rezerve în două luni
Statele europene folosesc masiv gazul provenit din rezerve, comparativ cu ultimii șapte ani. Vremea rece crește nevoile de încălzire, temperaturile fiind așteptate să scadă din nou în această săptămână. Depozitele la nivel european sunt puțin peste 70% pline, comparativ cu aproximativ 86% în urmă cu un an.
Deși nu există riscul unui deficit imediat, epuizarea rapidă poate face stocarea mai dificilă înainte de următorul sezon de încălzire și riscă să afecteze prețurile pe termen scurt. Nivelurile de stocare au scăzut cu un total de 25 de puncte procentuale – mai mult decât orice scădere înregistrată începând din 2018, conform datelor Gas Infrastructure Europe, compilate de Bloomberg.
România a ajuns la un grad de umplere de doar 63%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie.
„Cu cât nivelurile de stocare de la sfârșitul lunii martie sunt mai scăzute, cu atât va fi mai greu pentru regiune să se pregătească înainte de iarna viitoare”, a declarat Samantha Dart, șefa de cercetare a gazelor naturale al Goldman Sachs Group Inc., într-o notă.
Vremea s-a răcit în cea mai mare parte a nord-vestului Europei, ceea ce ar putea stimula retrageri suplimentare în zilele următoare, pe măsură ce consumul de gaz pentru încălzire crește.
Continentul este, de asemenea, din ce în ce mai expus volatilității pieței, deoarece se bazează pe gazul natural lichefiat global pentru a înlocui deficitul rămas la sfârșitul fluxurilor provenite din conducte rusești prin Ucraina.
Întreruperile neplanificate ale furnizorilor de top pot afecta echilibrul fragil al regiunii și pot provoca fluctuații de preț. În Norvegia, fabrica de GNL Hammerfest și-a oprit operațiunile până pe 9 ianuarie din cauza unei defecțiuni a compresorului.
Prețurile au crescut cu 4% săptămâna trecută și sunt aproape de maximul din ultimele 14 luni, în timp ce piața se confruntă cu stocurile în scădere și aprovizionarea mai dificilă. Contractele futures olandeze, punctul de referință pentru gaze în Europa, au scăzut ușor luni și au scăzut la un euro un megawatt-oră la 8:49 a.m. în Amsterdam.