Departamentul de Stat al SUA creează un program care va depista dovezi ale crimelor de război din Ucraina

Publicat: 18 05. 2022, 09:10
Jeff Lightfoot, despre războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor”. Foto: Facebook/MinistryofDefenceUA.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți că va crea o unitate pentru cercetarea, analizarea și documentarea crimelor de război pe care Rusia le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei în timpul războiului.

SUA va produce o unitate pentru a documenta crimele de război ale Rusiei

Potrivit declarațiilor făcute de Departamentul de Stat al SUA, Observatorul Conflictelor va putea  „capta, analiza şi face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina”.

Observatorul va aduna informaţii inclusiv de pe reţelele de socializare, printre care și imagini din satelit comerciale. Acestea vor fi folosite în cadrul proceselor juridice civile şi penale. De asemenea, informațiile vor fi făcute public prin intermediul unei rețele de socializare.

Conducerea de la Kiev a identificat mii de cazuri de suspiciuni de crime de război de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA  a mai specificat că observatorul va face o platformă online pentru „a ajuta la respingerea eforturilor de dezinformare ale Rusiei şi pentru a face lumină asupra abuzurilor”, conform Adevarul.ro.

Au fost înregistrate 11.600 de crime de război

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat luni că au fost identificaţi 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război în Ucraina, conforrm The Kiev Independent.

Potrivit declaraților făcute de procurorul general, trei dintre militari sunt deja judecaţi în Ucraina. Aceasta a specificat că este vorba despre soldaţi care au tras asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov.
În total, au fost înregistrate 11.600 de crime de război, a menționat Irina Venediktova.
Alţi 620 de suspecţi căutaţi din alte motive, printre care „militari ruşi, politicieni, propagandişti cunoscuţi” se află în Rusia şi pot fi urmăriţi penal în lipsă, a mai subliniat Venediktova la începutul lunii mai, potrivit presei ucrainene.
În luna aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei din sudul Ucrainei, din zonele aflate sub controlul rușilor, să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi. Aceștia „nu vor putea evita” să răspundă pentru colaboraționism, a insistat el.