Departamentul de Stat al SUA a declarat că e împotriva „amenințărilor sau intimidării” membrilor CPI, după ce a analizat ancheta despre „războiul” secret al Israelului

Departamentul de Stat al SUA a declarat că e împotriva „amenințărilor sau intimidării” membrilor CPI, după ce a analizat ancheta despre „războiul” secret al Israelului

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că a citit ancheta, o investigație comună realizată de The Guardian cu revista israelo-palestiniană +972 și publicația în limba ebraică Local Call și că departamentul de stat examinează problema.

Israelul și-a folosit serviciile de informații ca să scape de acuzațiile de crime de război

„Nu vreau să vorbesc ipotetic despre ce ar putea sau nu să facă Statele Unite”, a spus el reporterilor. „Dar, desigur, suntem împotriva amenințărilor sau intimidării împotriva oricărui oficial public.”

Mai mulți membri ai comunității juridice internaționale au spus că acțiunile Israelului – o campanie de nouă ani în care Israelul și-a folosit agențiile de informații în încercarea de a scăpa de potențialele acuzații de crime de război împotriva conducerii politice și militare a țării – ar putea justifica noi acuzații.

„Este foarte clar că multe dintre exemplele evidențiate în anchetă ar putea însemna infracțiuni împotriva administrării justiției la CPI, în conformitate cu articolul 70 din Statutul de la Roma.

Astfel de acuzații ar trebui aduse împotriva oricărei persoane care a încercat să împiedice, să intimideze sau să influențeze în mod corupt oficialii CPI”, a declarat Matt Cannock, șeful Centrului Amnesty International pentru justiție internațională de la Haga.

„Acolo unde există motive rezonabile să se creadă că persoane deja inculpate de către CPI ar fi putut săvârși astfel de infracțiuni, procurorul poate, într-adevăr, ar trebui să le adauge pe lista de acuzații.”

În urmă cu câteva zile, procurorul șef al CPI, Karim Khan, a anunțat că solicită mandate de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și pentru ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și pentru câțiva oficiali Hamas.

Decizia fără precedent reprezintă prima dată când un procuror CPI solicită mandate de arestare împotriva liderului unui aliat apropiat din Occident.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)