Departamentul de Justiție al SUA a renunțat la inculparea lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump

Departamentul de Justiție al SUA a renunțat la inculparea lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump
sursa foto. Abaca Press / Douliery Olivier/ABACA USA

Departamentul de Justiție al SUA a decis joi să renunțe la urmărirea penală a fostului consilier de securitate națională Michael Flynn, care a pledat vinovat în ancheta Mueller din 2017, pentru că a mințit agenții FBI despre conversațiile sale cu fostul ambasador rus. Michael Flynn a fost un personaj cheie în ancheta legăturilor lui Donald Trump cu Rusia, la finalul căreia preşedintele SUA a fost găsit nevinovat.

Cazul devenise parte dintr-o campanie mai amplă a președintelui și aliaților săi pentru a discredita ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, care s-a întins pe durata primilor doi ani ai președinției Trump.

Departamentul de Justiție a declarat că a luat decizia „după o reanalizare a tuturor faptelor și circumstanțelor acestui caz, inclusiv a informațiilor recent descoperite și dezvăluite”. Instituția a ajuns la concluzia că interviul în care Flynn a mințit FBI-ul „a fost nejustificat în ancheta de contrainformații a FBI cu privire la domnul Flynn” și „s-a desfășurat fără nicio bază legitimă”, scrie axios.com.

Michael Flynn ar fi picat în capcana întinsă de FBI

Decizia Departamentului de Justiție survine după ce a descoperit documente FBI legate de investigația lui Flynn care dovedesc că Biroul Federal i-a întins acestuia o capcană.

Congresmenii republicani Jim Jordan şi Mike Johnson cer audierea unui misterios agent FBI, Joe Pientka, care a participat în ianuarie 2017 la intervievarea în Casa Albă care a condus la inculparea lui Michael Flynn. Potrivit Fox News, documente FBI arată că agenţii care s-au ocupat de anchetă aveau obiectivul de a-l face pe Michael Flynn „să mintă” în privinţa contactelor cu oficiali ruşi „pentru a obţine inculparea sau demiterea”.

În februarie, procurorul general Bill Barr a numit un procuror extern, avocatul american Jeff Jensen, să examineze urmărirea penală a lui Flynn pentru probe de conduită necorespunzătoare.

Jensen a declarat într-o declarație: „Pe parcursul revizuirii mele a cazului Flynn, am concluzionat că, este respingerea cazului. L-am informat pe procurorul Barr cu privire la constatările mele, l-am sfătuit cu privire la aceste concluzii și a fost de acord. „

Decizia Departamentului este o victorie majoră pentru Trump, care s-a luptat împotriva procurorilor lui Flynn și a invocat grațierea fostului său consilier de securitate națională.

Michael Flynn a pledat vinovat la acuzaţile aduse de procurori

Amintim faptul că ex-consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, Michael Flynn, a pledat vinovat la acuzaţia că a făcut declaraţii false FBI cu privire la contactele sale cu diplomatul rus Serghei Kisliak.

Acesta a declarat anchetatorilor că Donald Trump este cel care l-a îndemnat să ia contact cu rușii, potrivit thehill.com

Acesta devenea astfel prima persoană care a lucrat în adminsitrația președintelui Trump inculpată în ancheta privind legăturile între echipa de campanie a președintelui SUA şi Rusia cu scopul influenţării rezultatului alegerilor americane din 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`