Democrații vor să limiteze la 18 ani mandatele la Curtea Supremă a SUA. În prezent, judecătorii sunt numiți pe viață, iar Donald Trump se pregătește să facă o nouă nominalizare

Publicat: 25 09. 2020, 10:14
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Rod Lamkey

Democrații din Camera Reprezentanților vor depune un proiect de lege săptămâna viitoare, cu scopul de a limita la 18 ani mandatele judecătorilor la Curtea Supremă a SUA – în prezent, aceștia sunt numiți pe viață. Ei susțin că demersul lor are obiectivul de a reduce conflictele partizane și de a conserva legitimitatea instanței, potrivit Reuters. Prin numire pe viață se înțelege că mandatul se pierde doar prin demisie, pensionare, deces sau destituire.

Cu Donald Trump pe punctul de a face o nouă nominalizare, democrații americani vor să limiteze la 18 ani mandatele judecătorilor dela Curtea Supremă a SUA

Noul proiect de lege ar permite fiecărui președinte să nominalizeze la Curtea Supremă maximum doi judecători de-a lungul unui mandatului prezidențial de patru ani și vine pe fondul escaladării tensiunilor între democrați și republicani, în contextul în care președintele Donald Trump se pregătește să facă o a treia nominalizare de la momentul când a fost învestit la Casa Albă, ca urmare a decesului judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. Liderul american a promis că va propune o femeie, până la finalul acestei săptămâni.

„Ar salva țara de multă agonie și ar ajuta la răcirea conflictelor cu privire la curte”, susține Ro Khana, reprezentantă de California, care plănuiește să depună proiectul de lege marți, alături de colegii săi Joe Kennedy III din Massachusetts și Don Beyer din Virginia.

În principal pentru că speranța de viață a crescut, judecătorii au ajuns să stea în funcție în medie 25 de ani. Discuția cu privire la limitarea mandatelor nu este una nouă, în condițiile în care stipularea unei astfel de prevederi a fost cerută în spațiul public de-a lungul timpului de anumiți cercetători și, potrivit sondajelor de opinie invocate de Reuters, o parte importantă dintre americani ar sprijini o astfel de inițiativă.

Chiar și așa, proiectul de lege ar fi primul care încearcă să limiteze mandatul judecătorilor Curții Supreme a SUA prin statut, potrivit lui Gabe Roth, director executiv al Fix the Court, un grup din sectorul judiciar a cărui campanie pentru limitarea mandatelor la instanțele înalte a început să atragă ceva mai multă atenție.

Totuși, câțiva observatori susțin că limitarea mandatelor trebuie făcută printr-un amendament al Constituției SUA, care a fost interpretat ca impunând mandate pe viață pentru judecătorii federali și cei ai Curții Supreme.

Proiectul de lege încearcă să ocolească eventuale probleme de neconstituționalitate, exceptându-i pe judecătorii în exercițiu de la regula de 18 ani. Cei numiți pentru mandate limitate în timp ar deveni „seniori” la retragere și s-ar roti la instanțele inferioare.

„Asta e perfect în acord cu independența lor judiciară și cu a avea un salariu și o numire pe viață”, susține Khanna.

Potrivit actualei componențe a Curții Supreme a SUA, trei dintre judecători au fost nominalizați de George W Bush (John Roberts, Clarence Thomas și Samuel Alito), unul de Clinton (Stephen Breyer) și doi de Obama (Elena Kagan și Sonia Sotomayor). Lista este completată de cei doi oameni instalați la propunerea luiDonald Trump(Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh) și mai rămâne de ocupat doar locul lăsat vacant de decesul lui Ruth Bader Ginsburg.