Democrații se ceartă între ei și cu Biden pe tema ajutorului oferit Israelului

Democrații se ceartă între ei și cu Biden pe tema ajutorului oferit Israelului
Sursa: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Democrații se ceartă între ei și cu administrația Biden pentru a stabili condiții, inclusiv măsuri pentru evitarea victimelor civile, în cazul unei infuzii majore în ajutorul militar oferit Israelului, anunță The New York Times.

Se anunță dezbateri intense privind ajutorul oferit Israelului de către SUA

Democrații din Congres se ciocnesc între ei și cu administrația Biden din cauza unora dintre democrați care ar pune condiții pentru o infuzie de urgență în ajutorul militar pentru Israel, cea mai recentă dovadă a unei rupturi tot mai mari în interiorul partidului cu privire la sprijinul pentru statul evreiesc.

Dezbaterea este o abatere izbitoare de la practica îndelungată promovată de Capitoliu, unde de decenii, parlamentarii au aprobat sume uriașe de finanțare militară pentru Israel, cu puține condiții.

Acum, în timp ce Israelul se luptă cu Hamas într-un conflict al cărui număr de morți civili a crescut, un număr tot mai mare de democrați își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care vor fi folosiți dolarii americani.

Problema ar putea ajunge la un punct culminant la Senat încă de săptămâna viitoare, atunci când, senatorul Chuck Schumer de la New York, liderul majorității, a declarat că decidenții ar putea începe să lucreze la un pachet legislativ care să includă măsura de ajutor.

Dezacordurile dintre democrați s-au înăbușit cu ușile închise în Capitoliu și la Casa Albă marți. La Casa Albă, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, s-a contrat cu aproximativ 20 de senatori democrați care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Israelul ar putea folosi asistența SUA pe câmpul de luptă.

Mai târziu, la o petrecere privată în Capitoliu, câțiva dintre aceiași democrați le-au argumentat colegilor că orice pachet de ajutor ar trebui să vină la pachet cu o creștere a asistenței umanitară pentru Gaza și să se asigure că Israelul face mai mult pentru a evita victimele civile.

Administrația Biden a cerut 14,3 miliarde de dolari pentru războiul Israelului împotriva Hamas

„Vrem ca președintele să obțină asigurări clare din partea guvernului Netanyahu cu privire la un plan de reducere a nivelului inacceptabil al victimelor civile și dorim ca și coaliția condusă de Netanyahu să se angajeze să coopereze deplin cu eforturile noastre de a oferi asistență umanitară civililor din Gaza”, a spus senatorul Chris Van Hollen, democratul din Maryland care conduce acțiunea, făcând referire la prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Foto: Hepta – DPA Images / Ilia Yefimovich

„Concluzia este că avem nevoie de acele asigurări. Cum reușim să obținem acest lucru este ceva despre care discutăm chiar acum.”
Van Hollen i-a scris luna aceasta o scrisoare președintelui Biden, care a fost semnată de jumătate din grupul democrat și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că armele furnizate de Statele Unite ar putea să nu fie folosite în conformitate cu dreptul internațional.

Administrația Biden a cerut 14,3 miliarde de dolari pentru războiul Israelului împotriva Hamas, ca parte a unui pachet amplu de securitate națională care include miliarde suplimentare pentru a accelera ajutorul umanitar acordat civililor palestinieni din Fâșia Gaza.
Niciun democrat nu a spus că nu ar sprijini pachetul.

Dar mai mulți s-au îngrijorat că, dacă nu este controlată, utilizarea de către Israel a armelor ofensive mai grele, furnizate de SUA, finanțate printr-o nouă infuzie de bani americani, ar putea submina eforturile de a micșora victimele palestiniene și de a distribui ajutor civililor aflați sub bombardament.

Preocupările lor au devenit cel mai important punct într-o dezbatere din cadrul Partidului Democrat cu privire la cât de multă reținere ar trebui să exercite Israelul în atacurile sale asupra Gaza.

Democrații vor să fie siguri că operațiunile Israelului împotriva Hamas nu încalcă dreptul internațional

Israelul a fost cel mai mare beneficiar de ajutor extern al Statelor Unite de la înființarea sa în 1948, iar cele 3,8 miliarde de dolari pe care le primește în asistență militară anuală depășesc suma acordată oricărei alte națiuni, cu excepția recentă a Ucrainei.

Deși unele dintre aceste fonduri au fost aprobate în urma acordurilor de pace, Congresul nu a detaliat anterior termeni care să restricționeze condițiile în care pot fi folosite armele pe care Israelul le procura din Statele Unite.

Dar acest lucru s-ar putea schimba, deoarece unii democrați solicită o asigurare explicită că operațiunile Israelului împotriva Hamas nu încalcă dreptul internațional.

„Acestea sunt obiective pe care cred că le împărtășește toată lumea și încercăm să găsim cel mai bun mod de a le îndeplini”, a spus senatorul Tim Kaine, democrat din Virginia, care a semnat scrisoarea către Biden.

Administrația Biden, deși inițial fără echivoc în sprijinul eforturilor Israelului de a elimina Hamas din Gaza, a cerut recent Israelului să fie mai atent în ceea ce privește atacurile sale, pentru a evita exacerbarea unei crize umanitare deja foarte gravă. Săptămâna trecută, Biden le-a spus reporterilor că ideea de a condiționa ajutorul Israelului a fost „un gând util”.

Dezbaterea privind utilizarea forței de către Israel s-a intensificat în ultimele zile, în timp ce parlamentarii se pregătesc pentru o reluare așteptată a ostilităților în Fâșia Gaza. Cele două părți se află într-un armistițiu temporar de aproape o săptămână pentru a permite eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas și a anumitor prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Democrații care presează pentru condiții susțin că preocupările lor nu ar trebui să fie considerate ca întorcându-se în spate față de sprijinul lor pentru Israel. Ei susțin că încearcă să evite o catastrofă umanitară și o criză de securitate mai gravă în regiune.

El a spus că administrația îi datorează Congresului mai multă „transparență” cu privire la ceea ce va fi folosit pachetul de ajutor, inclusiv de ce ar fi necesare arme ofensive masive.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`