Deja 16 nave au staționat în porturile Ucrainei. Autoritățile ucrainene și cele române negociază pentru creșterea numărului de treceri prin Canalul Sulina

Deja 16 nave au staționat în porturile Ucrainei. Autoritățile ucrainene și cele române negociază pentru creșterea numărului de treceri prin Canalul Sulina
Foto: Pixabay

În ultimele 4 zile, deja 16 nave comerciale au trecut prin canalul de la gura pasajului râului Bistroe și vor aștepta să fie încărcate cu cereale, după ce Insula Șerpilor a fost eliberată, informează Unian. Acest lucru este raportat de Ministerul Infrastructurii.

În total, 135 de nave așteaptă lângă canalul Sulina să intre în porturile ucrainene.

Trecerea prin gura Bistroe, către porturile ucrainene dunărene, („Izmail”, „Reni” și „Ust-Dunaysk”) a devenit posibilă în urmă cu două zile, datorită eliberării insulei Zmeiny de sub trupele rusești.

„În ultimele 4 zile, 16 nave au trecut deja prin gura Bistroe. Avem de gând să menținem acest ritm. Restabilirea navigației prin acest canal este un pas important, care va dezvolta și drumul prin Canalul Sulina și viteza.

Din păcate, acum debitul său și organizarea lucrărilor pe acest canal face posibilă primirea a doar 4 nave, dacă este necesar, cel mult 8 nave pe zi”, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii al Ucrainei, Iuri Vaskov.

Ucraina vrea să mărească capacitatea de export

Potrivit acestuia, în paralel, ministerul negociază cu colegii români și reprezentanții Comisiei Europene creșterea numărului de treceri prin Canalul Sulina.

„În aceste condiții, ne așteptăm ca în decurs de o săptămână să fie eliminată aglomerația de nave în și creșterea exportului lunar de cereale cu 500.000 de tone”, a adăugat Vaskov.

Astăzi, exportul de cereale are loc exclusiv prin porturile dunărene, punctele de control feroviar și rutier de la granițele de vest.

Capacitatea lor de transfer nu este încă suficientă pentru a înlocui complet porturile maritime. În iunie, rutele logistice existente au reușit să exporte aproximativ 2,5 milioane de tone de produse, în timp ce necesarul lunar de export de astfel de produse este de 8 milioane de tone.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)