În epoca ingineriei genetice, ar mai fi nevoie de două genurisexuale? Asta este întrebarea lansată de site-ul bbc.com, având în vedere faptul ca la sexul masculin, cromozomii Y lipsesc de milioane de ani.
Strămoșii noștri de sex masculin aveau în trecut în jur de 1.400 de gene, față de zilele noastre unde au mai rămas doar 27.
Această comparație a fost făcută cu cromozomul feminin X, care mai are încă 1.000 sau chiar mai multegene.
„Care va fi sfârșitul acestei evoluții genetice? O lume fără bărbați?”, relatează site-ul bbc.com
Noi toți avem 23 de perechi de cromozomi. Pentru fiecare pereche, unul vine de la mamă și unul de la tată. Dintre acestia, 22 sunt la fel la toate ființele umane, însă ultima pereche de cromozomi sexuali X și Y, determină dacă copilul va fi băiat sau fată.
Cromozomii sunt pachete de ADN, stocate în celulele noastre. Femeile au doi cromozomi X (XX), iar masculii au un cromozom X și un cromozom Y(XY).
Un copil de sex masculin poate moșteni doar un cromozom Y de la tatăl său, și unulX de la mama sa. Deasemeni, moșteneșteun cromozom X de la ambii părinți.
Chiar dacă păstrează doar 3% din patrimoniul genetic inițial, cromozomul Y rămâne puternic, rezistent și joacă un rol vital, aceasta dă instrucțiuni fătului uman de a dezvolta organele sexuale masculine.
Născuți din virgine?
Nașterea din fecioară, cunoscut sub numele de partenogeneza, asexuată este răspunsul naturii la o lume fără bărbați. Femelele unor specii de șopârle, șerpi, insecte și pești și-au produs în mod spontan urmași, de multe ori în captivitate. La unele specii care nu supraviețuiesc mult timp, dar mai sunt și alte cazuri realizate cu succes. Iată câteva dintre speciile care nu au necesitat masculi pentru a se reproduce.
Flora, un dragon Komodo de sex feminin, a născut la grădina zoologică din Chester prin partenogeneza, fără a fi nevoie de un mascul. Interesant, atunci când se întâmplă acest lucru, deoarece în genetica acestui proces, toti copiii se nasc dragoni Komodo masculi.
Un alt exemplu avem în Statele Unite ale Americii unde un Piton de 6 metri a petrecut patru ani în monoterapie și fără a mai întâlnit un mascul din specia lui, ea a dat naștere la șase copii.
Să fie oare acesta viitorul omenirii? O lume fără bărbați? acesta este întrebarea care a stat la baza comparației speciei umane cu cea a necuvântătoarelor.