Declaraţia finală a summitului din Elveţia privind pacea în Ucraina, aprobată de 80 din 93 de state participante / Zelenski: Rusia nu e pregătită pentru o pace justă / Odobescu: România susține formula de pace a preşedintelui ucrainean

Publicat: 16 06. 2024, 18:53
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Declaraţia finală a summitului din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de doar 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene și citată de DPA.

Luminiţa Odobescu, ministrul român de Externe, a declarat pentru Agerpres că România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a precizat că summitul a fost un succes prin numărul mare de participanţi, dar şi prin acordul statelor că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional.

Declaraţia finală privind pacea în Ucraina nu a fost susținută în unanimitate

Între ţările care nu au susţinut declaraţia finală a summitului se numără Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia, state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii. De asemenea, nu au semnat nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul.

Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat invitația pentru că nu a venit Rusia.

Zelenski: Rusia și liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă

La finalul summitului, Zelenski a declarat că Rusia și liderii săi „nu sunt pregătiţi pentru o pace justă”.

„Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt”, a insistat președintele ucrainean, punctând că Rusia poate negocia pacea „mâine, dacă se retrage de pe teritoriul nostru”.

Ministrul român de Externe, declarații după summitul privind pacea în Ucraina

Luminiţa Odobescu, ministrul român de Externe, a prezentat eforturile făcute de ţara noastră pentru tranzitul cerealelor din Ucraina: „Am participat la panelul dedicat securităţii alimentare, foarte important din perspectiva eforturilor pe care România le face pentru a sprijini Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte tranzitul de cereale. Am prezentat rolul foarte important al României, investiţiile pe care autorităţile naţionale le-au făcut pentru facilitarea exporturilor de cereale ucrainene şi, de asemenea, eforturile pe care le depunem împreună cu Bulgaria şi Turcia pentru asigurarea circulaţiei în Marea Neagră, prin acordul de deminare semnat de cele trei state”.

Luminiţa Odobescu a subliniat că România susţine formula de pace a președintelui ucrainean, poziţia ţării noastre fiind întotdeauna că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi principiile dreptului internaţional. În acelaşi timp, România consideră că „aşa-zisa formulă de pace” a Rusiei este necredibilă.

„Aşa cum este cunoscut, România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski. Am spus întotdeauna că, practic, orice pace durabilă, justă şi cuprinzătoare în Ucraina nu poate fi obţinută decât pornind de la Carta ONU şi de la principiile dreptului internaţional. Printre aceste principii fundamentale se numără asigurarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi dreptul suveran al statelor de a-şi decide liber şi independent politica internă şi externă. Suntem la începutul unui proces lung, de durată.

Este un succes pentru că au participat foarte multe state, dar acest proces va continua şi cu celelalte puncte din formula de pace a preşedintelui Zelenski şi, ceea ce este în egală măsură important, este de a prezenta în continuare ceea ce face Rusia, pentru că Rusia a venit recent cu aşa-zisă formulă de pace, care este necredibilă, iar pentru noi, statele din jurul Ucrainei, este important ca să explicăm, încă o dată, că acţiunile Rusiei sunt îndreptate împotriva securităţii regionale, împotriva dreptului umanitar şi nu trebuie să credem ce spune Rusia, trebuie să ne uităm la acţiunile pe care Rusia le face permanent, respectiv atacurile permanente, masive, asupra civililor şi asupra infracţiunii civile”, a mai declarat ministrul Luminiţa Odobescu, pentru Agerpres.

Amintim că președintele Klaus Iohannis nu a fost prezent la summit, deși nu avea nimic altceva pe agendă.