Declarația finală a Summit-ului G7 de la Cornwall: Abordări mai ferme față de China și angajamentul de a dona un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru țările sărace, printre concluziile discuțiilor

Publicat: 13 06. 2021, 21:49
Foto: hepta.ro/Alpha Press / Alpha Press

Summit-ul G7, grupul celor mai industrializate şapte state din lume, s-a încheiat duminică. În declarația finală a întâlnirii la nivel înalt din Anglia, citată de presa internațională, liderii celor șapte țări au convenit, printre altele, asupra unei abordări mai dure în ceea ce privește relația cu China șiși-au luat angajamentul să doneze un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru țările sărace până la finalul lui 2022, informează DW.com.

Finalul Summit-ului G7: Ce decizii au fost luate în privința Chinei

În privința Chinei, G7 a decis să ia măsuri pentru a combate practicile incorecte ale statului asiatic, problemele referitoare la drepturile omului și reprimarea opoziţiei din Hong Kong.

„Îndemnăm China să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale în ce privește Xinjiang și aceleași drepturi, precum și un nivel semnificativ de autonomie în ceea ce privește Hong Kong”, afirmă membrii G7.

Pe de altă parte, liderii țărilor industrializate își propun să colaboreze cu China în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Angajamente, în contextul pandemiei de coronavirus

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, în documentul final al Summit-ului de la Cornwall, se solicită o anchetă referitoare la originile coronavirusului și este menționat angajamentul de a fi donate cel puțin un miliard de doze de ser anti-COVID-19 țărilor sărace. Vaccinurile ar urma să fie acordate prin COVAX, mecanismul inițiat de Organizația Mondială a Sănătății prin care să fie asigurat accesul la serul anti-COVID-19 și pentru statele sărace.

Referitor la problema schimbărilor climatice, Grupul celor șapteadmite că acestea reprezintă o amenințate pentrueconomia globală și se angajează să renunțe la subvențiile pentru combustibilii fosili până în 2025.

Documentul final al Summit-ului conține referiri și la Rusia, membrii G7 cerând tragerea la răspundere a hackerilor ruși și oprirea activităților de destabilizare.

De asemenea, liderii celor șapte state condamnă încă o dată încălcările drepturilor omului din Belarus.

G7 este format din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Regatul Unit şi Italia.