Pentru prima dată în istoria blocului european, Comisia Europeană a invocat articolul 7 din tratatul UE, numit și "opțiunea nucleară". Astfel, Polonia are la dispoziție trei luni să se conformeze cerințelor oficialilor europeni sau va rămâne fără drept de vot în Consiliul European și va avea îngrădit și accesul la fondurile europene, conform The Guardian.
Comisia Europeană, de altfel, a amenințat Varșovia în repetate rânduri cu retragerea dreptului de vot din cauza reformele aplicate în justiție pe care Bruxellesul l-a numit un atac asupra statului de drept.
Prevederea în baza căreia cei 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi înlocuiți de noi judecători aleși direct de parlament poate conduce la o politizare a acestui organism, avertizase experții Comisiei de la Veneția
Un alt motiv de îngrijorare este în opinia acestora și crearea a două noi camere ale Curții Supreme, care vor fi alcătuite din judecători ce urmează să fie desemnați și care vor avea puteri speciale.
De asemenea, posibilitatea ce ar fi oferită Curții Supreme de a revizui, cu efect retroactiv, orice verdict dat după anul 1997 pune în pericol stabilitatea sistemului judiciar, mai atrag atenția experții respectivei comisii a Consiliului Europei, ei dezaprobând și prevederea ce reduce vârsta obligatorie de pensionare a membrilor Curții Supreme, ea implicând pensionarea actualei președinte a acesteia.
Această sancțiune pe care Comisia Europeană a aplicat-o asupra Poloniei ar trebui să ridice semne de întrebare și la București, fiind cunoscut faptul că PSD-ALDE a mers mai departe cu modificările controversate la legile justiției și pregătește acum modificări și la codurile penale în ciuda avertismentelor trase de oficialii europeni direct sau în ultimul raport MCV.