Statele Unite ale Americii îșî suspendă participarea la Tratatulprivind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia, a anunţat, vineri,Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat deReuters.
Decizia de suspendare, care se va aplica începând cu ziua de sâmbătă, va avea o perioadă de valabilitate de şase luni. În acest interval de timp, Federaţia Rusă va avea posibilitatea de ase conforma prevederilortratatului, în caz contrar Statele Unite va ieși defintiv dinacord.
Decizia de vineri a Statelor Unitea venit după ce Rusia a fost acuzată, în mai multe rânduri, că aîncălcat prevederile tratatului prindezvoltarearacheteiNovator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).
„Rusia a refuzat să ia orice fel măsuri pentru a reveni la respectarea (tratatului – n.r.) într-un mod real şi verificabil. Vom acorda Rusiei şi celorlalte părţi semnatareo perioadă de graţie, de şase luni, la capătul căreia Statele Unite se va retrage din Tratatul INF”, a precizat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
Decizia Statelor Unite s-a bucuratşi de suportul Germaniei.
„Tratatul INF a fost încălcat de Rusia iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparență și mai multe informații nu au dus nicăieri”, a afirmat vineri șeful diplomației germane, Heiko Maas, de la București, unde participăla o reuniune informală cu omologii săi din UE, potrivit Hotnews.
Anterior acestei decizii, preşedintele american Donald Trump înaintase Rusieiun ulltimatum neoficial de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor tratatului.
Tratatul INF a fostîncheiat în anul 1987 întreURSS și Washington și prevede interzicerearachetele nucleare cu rază medie de acțiune,între 500 și 5.500 km. Alături de „Noul Tratat Start”, el este de o importanţă crucială în direcţia limitării numărului și tipurilor de arme nucleare de către Rusia şi Statele Unite.
Foto: Racheta Novator 9M729 (sursă: nationalinterest.org)