Decizia lui Putin de a majora prețul vodcii i-a mâniat pe ruși. Cum a fost justificată scumpirea
Începând cu 1 ianuarie 2025, prețul la vodcă a crescut în Rusia cu aproape 17%. Prețul minim al unei sticle de 0,5 litri a crescut de la 299 de ruble (2,66 euro) la 349 de ruble (3,10 euro), potrivit RTVI.
În doar câteva luni, prețul a fost majorat de două ori, prima majorare având loc pe dat de 1 iulie 2024, când prețul a crescut cu 6,4%. Responsabil de aceste scumpiri se face Ministrul de Finanțe, potrivit Bild.
Într-o țară în care salariul mediu este 800 de euro, această creștere vine ca o lovitură dureroasă pentru mulți cetățeni. Anul trecut, vânzările de vodcă au înregistrat un nou record, după ce între ianuarie și octombrie s-au vândut 625 de milioane de litri. Cantitatea vândută este de peste 15% mai mare decât cea vândută în 2017.
De departe, cea mai mare cantitate, 90%, a fost vândută pentru consumul intern.
Alte produse care au înregistrat scumpiri
Și prețul altor băuturi alcoolice a suportat majorări odată cu intrarea în noul an. Printre acestea și coniacul de la 556 de ruble (4,9 euro) la 651 de ruble (5,8 euro), pentru o sticlă de 0,5 litri.
Și fumatul va deveni un viciu mai scump pentru ruși. Un pachet de țigări costă acum 135 de ruble (echivalentul a 1,20 euro), prețul înregistrând o creștere de 5%.
Și alimentele sunt mai scumpe: prețul la cartofi a crescut cu 95% într-un an, untul este cu 36% mai scump și prețul uleiul de măsline a fost majorat cu 31%, din noiembrie 2024.
Motivele care stau la baza scumpirilor
Se pare că principala cauza a acestor scumpiri ar fi războiul din Ucraina, care devine din ce în ce mai costisitor pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Taxele mai mari sunt menite să astupe gaura pe care cheltuielile de război o fac în bugetul național.
Creșterea prețului alcoolului se datorează, de asemenea, și creșterii accizelor de la 643 (5,7 euro) la 740 de ruble (6,6 euro) pentru un litru de alcool etilic conținut în băutură. Astfel, acciza la o sticlă de vodcă de 0,5 litri a crescut la 178 de ruble (1,6 euro).
Prețurile băuturilor alcoolice cu un conținut scăzut de alcool vor crește și ele. De la 1 ianuarie 2025, acciza pentru majoritatea tipurilor de bere și cidru a fost majorată cu 4 ruble, ajungând la 30 de ruble (0,2 euro). Pentru berea tare, de peste 8,6 grade, acciza a fost majorată cu 7 ruble, ajungând la 56 de ruble (0,5 euro) pe litru.
Prețul vodcii a mai înregistrat o creștere atât de mare în 1981
Când Rusia se afla sub conducerea lui Leonid Brejnev, în 1981 prețul băuturii spirtoase a fost majorat cu 18%. Oficial, liderul sovietic și-ar fi dorit să limiteze consumul consumul exorbitant de vodcă al conaționalilor săi. Pe de altă parte, observatorii occidentali au presupus că decizia a fost luată ca urmare a cheltuielilor crescute cauzate de războiului din Afganistan care trebuiau compensate.
Se spune că rușii au redescoperit un vechi cântec de protest din vremea lui Lenin, în care amenințau că „va fi din nou revoluție”, din cauza scumpirilor.