Decalogul UE pentru o Uniune a Egalității. Ar putea dispărea apelativul „domnule” sau „doamnă”, fiind înlocuite cu variante mai generice

Decalogul UE pentru o Uniune a Egalității. Ar putea dispărea apelativul „domnule” sau „doamnă”, fiind înlocuite cu variante mai generice
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Licoppe

Fiecare persoană din Uniunea Europeană are dreptul să fie tratat egal, fără a se face referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilităţi şi orientare sexuală” a acestuia, se arată în noile reglementări aprobate de Bruxelles, transmise mai departe oficialilor din Comisia Europeană.

Noile reglementări au fost transmite Comisiei Europene

Apelativele utilizate frecvent, precum „doamnă” sau „domnule”, ar putea dispărea, fiind înlocuite cu variante mult mai generice ce nu fac referire în mod direct la sexul interlocutorului, „stimați, colegi”, scrie publicația The Telegraph.

De asemenea, nici numele sărbătorilor nu vor mai putea fi utilizate cu referiri religioase, ci doar cu conotații mult mai generice. Astfel, sintagma „Crăciun este stresant” o să devină „Sărbătorile sunt stresante”, se arată în documentul furnizat pentru o „comunicare corectă” de către CE, numit „Union of Equality”.

Mai multe recomandări pentru o Uniune a Egalității

„Decalogul” are 32 de pagini și încearcă să surprindă diversitatea din care este alcătuită Uniunea Europeană. Acesta își propune să elimine stereotipurile din comunicarea uzuală și înlocuirea lor cu variante ce nu vor ofensa anumite categorii sociale.

„Decalogoul” are în vedere tratamentul egal pe care o persoană trebuie să o aibă, printre acestea se numără mai multe recomandări ce trebuie respectate:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau prenume ce au legătură directă cu genul unei persoane
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe
  • În cadrul transmisiunilor video sau audio, trebuie asigurată diversitatea în cadrul proiectului
  • Nu va fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`