De la abuz de putere, la spălare de bani: Foști premieri care au fost condamnați pentru acte de corupție

De la abuz de putere, la spălare de bani: Foști premieri care au fost condamnați pentru acte de corupție

Adrian Năstase nu este singurul fost premier care are probleme cu legea.În întreaga lume, foşti sau actuali prim-miniştrii au ajuns după gratii, pentru acuzaţii care merg de la trafic de influenţă şi luare de mită, la comandarea de asasinate. Iată câteva exemple.

Iulia Timoşenko a fost condamnată anul trecut la şapte ani de închisoare cu executare pentru delapidare de fonduri şi abuz de putere. Fostul premier ucrainean a fost acuzat că a semnat, fără autorizarea Guvernului, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, care ar fi adus Kievului prejudicii de aproape 200 de milioane de dolari. Fostul premier a spus însă mereu că aceste acuzaţii sunt motivate politic.

Ehud Olmert, prim-ministru al Israelului între anii 2006-2009, a fost condamnat la începutul lunii ianuarie. El a fost acuzat de un tribunal din Tel Aviv pentru că a luat mită pentru a aproba proiectul Holyland, un uriaş complex imobiliar din Ierusalim. Holyland a beneficiat de mai multe derogări privind procentul de ocupare a terenului. Şi asta a permis construirea a sute de locuinţe, cu mult peste limitele legale.

Un tribunal italian a decis că Fininvest, compania premierului Silvio Berlusconi, trebuie să plătească firmei media rivale, CIR, despăgubiri de 560 de milioane de euro într-un caz de corupţie. În plus, premierul Italiei este cercetat în continuare într-un dosar legat de prostituţie cu minore, dar şi pentru pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Optsprezece luni de închisoare cu suspendare şi pierderea pe viaţă a dreptului de a deţine funcţii politice. Aceasta a fost pedeapsa pe care a primit-o fostul prim-ministru francez Alain Juppe, în ianuarie 2004, pentru că a folosit banul public pentru a-şi finanţa partidul. În plus, tribunalul a decis că Juppe nu mai are voie să deţină niciodată funcţii politice.

Giulio Andreotti, care a avut şapte mandate de prim-ministru al Italiei, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. Andreotti a comandat mafiei italiene să asasineze, în 1979, un jurnalist italian care urma să publice un articol compromiţător la adresa lui.

Vlado Buckovski, fost premier al Macedoniei, a fost condamnat în 2007 la trei ani şi jumătate de închisoare pentru pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri. Acesta a prejudiciat statul cu două milioane şi jumătate de euro, în urma unei tranzacţii cu piese de schimb pentru tancurile armatei macedonene.

Fostul premier ucrainean din perioada 1996-1997, Pavlo Ivanovici Lazarenko, a ajuns după gratii în august 2006, pentru spălare de bani, fraudă şi extorcare.

Iar la începutul acestui an, Curtea Supremă de Justiţie din Pakistan l-a acuzat pe premierul Yousuf Raza Gilani de sfidarea Curţii, după ce acesta a refuzat să redeschidă un caz de corupţie împotriva preşedintelui Ali Zardari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:50 - Un excursionist declarat dispărut a fost găsit în viață, după mai bine de cinci săptămâni în sălbăticie
12:46 - Tânăr de 16 ani a fost reținut după ce a agresat fizic și a tâlhărit un nepalez în Hunedoara. Bărbatul a rămas fără niciun ban
12:34 - Călin Georgescu spune că locutorii insulelor Marshall „trăiau 180-200 de ani” înainte ca americanii să facă „exerciții cu bombe atomice” (VIDEO)
12:22 - Obama, Pelosi nu au fost de acord cu nominalizarea Kamalei Harris în locul lui Joe Biden, președintele SUA ar fi numit-o ca să se răzbune pe ei
12:15 - Toni Neacșu, despre decizia CCR: Eu nu cred că se va amâna mai mult decât cel mult pentru mâine. Există un calendar electoral foarte clar, adoptat în legislația noastră, care ar fi dat complet peste cap (VIDEO)
12:10 - SUA va pregăti un ajutor militar de 725 milioane de dolari pentru Ucraina. Biden încearcă să consolideze guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcția
11:58 - Comisia Europeană ar putea amenda TikTok cu milioane de euro pentru cazul candidatului Georgescu
11:51 - Ionuț Stroe: PNL are un examen extrem de important de trecut pe 1 decembrie. Avem motive să fim optimiști că vom recâștiga încrederea românilor (VIDEO)
11:35 - Radu Oprea: Cele mai importante alegeri sunt cele parlamentare. Sunt foarte mulți români astăzi care nu se simt reprezentați de variantele puse pe masă pentru prezidențiale (VIDEO)
11:33 - Decizia CCR ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare. Nu e exclus și candidatura lui Călin Georgescu să fie invalidată: Românii ar merge la vot și în prag de Crăciun