De ce uraganul Milton este atât de violent. Valurile de căldură sunt factorul principal al formării sale

De ce uraganul Milton este atât de violent. Valurile de căldură sunt factorul principal al formării sale
Sursa foto: Pixabay / @Jackdrafahl

În Golful Mexic doar format două uragane majore, în ultimele două săptămâni, uraganul Helene care a provocat morți și pragube majore, la sute de mile depărtate de locul în care a lovit inițial. Acum, uraganul Milton creează panică după ce a lovit coasta Floridei, tranformându-se dintr-o furtună tropicală într-un uragan de categoria 5.

Valul de căldură marin intensifică uraganul

Oamenii de știință au căzut de acord asupra factorului care a dus la crearea uraganului, ci anume căldura oceanului și temperaturile anormal de mari, conform Libertatea.

„Toată vara, părți ale Golfului Mexic au fost în diferite stări de căldură. De multe ori, în Golful Mexic, este foarte cald până la adâncimi foarte mari”, a spus Brian Dzwonkowski, oceanograf la Universitatea din South Alabama.

Forța unei furtuni depinde de condițiile atmosferice de deasupra și de căldura de la fundul oceanului, iar aerul uscat poate slăbi o furtună. Un ocean foarte cald nu face decât să crească puterea uraganului, iar valurile de căldură marine sunt o lovitură și mai mare. În momentul în care temperaturile sunt mai mari dcecât sunt 90% dintr-un an, timp de cel puțin cinci zile, se va forma un val de căldură marin.

Acesta s-a format și deasupra mării din Golf, în ultimele săptămâni.

„Valurile de căldură marine sunt ca monștrii viitorului. Ar trebui să fim pregătiți împotriva acestui monstru care va supraalimenta ciclonii tropicali și îi va face și mai puternici”, a avertizat Soheil Radfar, cercetător la Universitatea din Alabama.

Uraganul Milton a șocat oamenii de știință după ce s-a transformat de la o furtună tropical la un uragan de categoria 5. Schimbarea a avut loc din cauza valului de căldură marin. Specialiștii adăugă și că temperaturile mult mai ridicate ale oceanelor la niveluri record, în ultimele decenii, sunt efectul schimbărilor climatice cauzate de mână omului.

Milton și-a mărit viteza vântului cu 90 mph în 24 de ore, devenind una dintre cele mai rapid intensificări din 1979.

Rolul apei calde de la adâncime mare

Apa caldă este prielnică formării unui uragan. Dacă apa este mai rece și aduce la suprafață temperature mai scăzute, uraganul se va diminua. Dar, dacă apa este caldă la adâncimi mari, odată ce va fi adusă la suprafață va crește intensitatea uraganului.

Oamenii de știință au transmis că nu s-au așteptat ca Milton să treacă de la categoria 1 la 5, având în vedere că încă nu a trecut prin curentul buclei.

În jur de 6 milioane de oameni au fost evacuați din Florida de teama uraganului Milton.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`