De ce Schengenul aerian este considerat ofensator pentru bulgari? Câți turiști merg cu mașina în Grecia comparativ cu totalul bulgarilor care zboară cu avionul

De ce Schengenul aerian este considerat ofensator pentru bulgari? Câți turiști merg cu mașina în Grecia comparativ cu totalul bulgarilor care zboară cu avionul
Sursa foto: Pixabay

Anunțul ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, despre deschiderea temporară a zonei „Schengen” numai pe calea aerului pentru Bulgaria și România, nu a fost primită cu mult entuziasm de către guvernul de la Sofia. Nu numai că nu a reușit să îi mulțumească pe bulgari, dar chiar a fost considerată o jignire, potrivit 24chasa.bg.

Cu o oarecare reținere, prim-ministrul Nikolay Denkov a numit propunerea Vienei „un pas în direcția corectă” care oferă o oportunitate pentru negocieri. Air Schengen, însă, nu rezolvă cu adevărat nimic.

Economia nu va simți o schimbare, iar pierderile de 1 miliard de leva pe an din cauza opririlor camioanelor la granițe vor rămâne grele.

Și majoritatea bulgarilor care călătoresc pentru turism nu vor înțelege că Bulgaria este parțial în spațiul Schengen. Pentru că oamenii care călătoresc cu avionul sunt de 5 ori mai puțini decât cei care merg cu mașina în Grecia vecină. Și acești oameni vor continua să se alinieze pe o distanță de kilometri la graniță.

Statisticile arată că destinațiile cele mai preferate de bulgari din Uniunea Europeană pentru o vacanță sau un weekend prelungit sunt stațiunile grecești, unde ajung cel mai des cu propriul transport. Și cu fiecare an care trece, cozile devin mai lungi, mai ales în weekend.

Spre comparație, de la începutul lui 2023 până la sfârșitul lunii noiembrie, aproape 1,2 milioane de bulgari au călătorit în cele mai dorite 5 țări din UE, adică cu 400.000 mai puțin decât în ​​Grecia.

Institutul Național de Statistică păstrează informații de călătorie de 15 ani. Potrivit acestuia, 1.709.510 de bulgari au intrat în Grecia în 2008. În același timp, călătorii pentru același an în cele mai dezirabile țări occidentale – Italia, Franța, Spania, Austria și Germania – sunt de două ori mai puțini – 859.311.

În 2009, când au oprit toate construcțiile și investițiile din cauza crizei financiare, fanii Greciei au scăzut ușor la 1.583.369, iar în 2010 chiar mai mult – 899.357. După 2015, tendința este spre o creștere permanentă. În perioada pre-Covid 2019, erau 1.461.096 de persoane.

Cu aproximativ 200.000 de bulgari mai puțini au mers în cele mai vizitate 5 țări europene în același an înainte de pandemie.

Tendința pentru ei este aceeași – o scădere din 2008 până în 2013 și apoi o creștere treptată. Și firește, în 2020, când granițele au fost închise și au existat restricții din cauza coronavirusului, călătoriile au scăzut. Interesul pentru vacanțele în Grecia și Uniunea Europeană revine treptat după 2021.

La Bruxelles, însă, pare că ideea Austriei este pe placul oficialilor UE. Comisia Europeană a susținut în repetate rânduri teza conform căreia Bulgaria și România sunt pregătite să devină membre ale spațiului Schengen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`