UE se pregătește să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele de călătorie, un prim pas urmând a fi făcut la Praga zilele acestea, când miniștrii din Uniune își vor anunța sprijinul politic pentru această decizie, a transmis Financial Times. Mai multe state din centrul și estul Europei chiar insistă ca rușii să nu mai fie lăsați „să fie turiști în Europa, în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”. De cealaltă parte, Germania și Franța se opun iar, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” rușilor care nu susțin războiul țării lor în Ucraina.
Subiectul a fost comentat de Andrei Țăranu, în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV. Politologul a explicat de ce ar fi normal ca rușii să nu mai primească vize de intrare în UE.
„În cazul țărilor baltice și în toată zona asta din Europa Centrală și de Est, cu excepția Ungariei, există o puternică reacție și chiar o declarație comună care va fi făcută la Praga mâine, în sensul ridicării vizelor cetățenilor ruși.
Personal susțin o asemenea formulă alături de ministrul de Externe al României, dl Aurescu, care spune același lucru, dintr-un motiv pe care noi, cetățenii români mai în vârstă, ni-l aducem aminte foarte bine: imediat după 13 – 15 iunie 1990, majoritatea țărilor occidentale, începând cu Statele Unite – au rămas până în acest moment – și marea majoritate a țărilor din ceea ce va deveni ulterior UE au pus vize cetățenilor români.
În 1995 unul dintre marii poeți ai României, Mircea Nedelciu, a murit pentru că nu a putut să plece în Franța să facă o operație relativ simplă, dar care nu se putea face în România.
Iar românii au votat pste un an masiv împotriva FDSN-ului de atunci, PSD-ul de azi, o bună parte din hotărârea lor fiind legată de această imposibilitate de a călători liber în ceea ce se numește azi Occident.
Or cred că, în cazul Rusiei, după un moment în care cetățenii ruși vor avea o reacție de furie la adresa UE, încet, încet vor resimți și ei, dincolo de limitățrile economice care sunt în acest moment, și niște limitări persoane. Aceste limitări personale, din punctul meu de vedere, sunt absolut necesare”, a declarat Andrei Țăranu.
E o chestiune de morală ca rușii, care prin taxele plătite statului lor finanțează practic armata rusă invadatoare, să suporte consecințele acestei situații: „Ca mulți alți cetățeni, am fost vara aceasta în țări din Europa, din jurul nostru. Erau foarte mulți cetățeni ruși care n-ar fi putut să ajungă acolo cu mașinile fără să treacă prin România, Bulgaria, probabil Polonia sau altă formulă, ca prin Ucraina n-aveau cum. Asta înseamnă că există o prea mare permeabilitate în ceea ce privește acest război, simbolic vorbim, că cetățenii ruși sunt cei care plătesc taxe și impozite statului rus, care-și plătește armata, care e o armată de ocupație și care produce extrem de multe victime în Ucraina, țara vecină”.
Politologul crede că se poate ajunge la un acord la nivelul UE, chiar și cu opoziția formulată deja de Franța și Germania.
„Spre deosebire de anumite segmente, cum sunt Educația și Sănătatea, politica externă are un comisar care e pentru întreaga UE – dl Borrell. Un asemenea comisar poate să ceată și să obțină, prin intermediul Consiliului UE, o decizie în acest sens chiar dacă anumite țări se opun, că obținerea majorității simple, adică 50% +1 sau, în anumite cazuri, dar nu cred că e cazul acum, a unei majorități calificate de 2/3 ar face ca Germania și Franța să nu aibă cine știe ce cuvânt de spus.
În cazul Germaniei nu toate lucrurile sunt clare. Sunt foarte mulți parlamentari din CDU care sunt de acord cu ridicarea obținerii vizelor. Doar cei din mișcările să le spunem ecologiste sunt cei care susțin, alături de socialiști, păstrarea acestei formule prin care cetățenii Rusiei să poată să intre liberi în UE”, a mai explicat politologul Andrei Țăranu.