Președintele rus Vladimir Putin a intensificat tensiunile asupra Ucrainei, anunțând că recunoaște independența republicilor separatiste autoproclamate din estul Ucrainei. El a mai spus că va trimite „forțe de menținere a păcii” în Republicile Populare Donețk și Lugansk, alimentând îngrijorarea SUA și a Europei că Moscova se deplasează spre o preluare a controlului asupra terenurilor recunoscute internațional ca parte a Ucrainei.
Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește vreun atac, iar Putin a spus că țara sa nu ia în considerare anexarea zonei, scrie times.com.
Au fost cândva centrul industrial al Ucrainei, parte a provinciilor în mare parte vorbitoare de rusă din sud-estul țării. Separațiștii susținuți de Rusia au preluat controlul asupra regiunilor de-a lungul graniței celor două națiuni după răsturnarea președintelui Ucrainei susținut de Kremlin, o mișcare care a coincis cu anexarea Crimeei în 2014. Luptele au ucis aproximativ 14.000 de oameni și au lăsat peste 1,4 milioane de persoane strămutate în Ucraina, conform datelor guvernamentale.
Rebelii dețin aproximativ o treime din provincii, numindu-le Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR). Nicio națiune nu le-a recunoscut până când Rusia nu a făcut-o. Rusia le-a oferit sprijin financiar și militar de la formarea lor și a acordat pașapoarte rusești la sute de mii de cetățeni vorbitori de limbă rusă.
Rusia dorește ca Donețk și Lugansk să obțină autonomie care să le ofere un drept de veto efectiv asupra schimbărilor majore în orientarea Ucrainei – și anume integrarea occidentală susținută de o majoritate considerabilă a celor 41 de milioane de locuitori ai țării. Aceasta ar fi o sinucidere politică pentru președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care se luptă să stimuleze creșterea economică și să reducă corupția. El le-a spus diplomaților că Ucraina are nevoie de o „perspectivă foarte clară” cu privire la apartenența sa la NATO, iar secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a spus că alianța continuă să sprijine eforturile Ucrainei de a deveni membră.
O încetare a focului în regiune a fost întotdeauna incertă, cu mii de încălcări ale armistițiului în fiecare an, potrivit observatorilor internaționali. Într-un scenariu privind o posibilă invazie, cu mii de trupe rusești de-a lungul granițelor Ucrainei, aceasta este cea mai probabilă sursă de scânteie pentru un conflict mai larg. Rusia a oferit cetățenia locuitorilor din regiunile separatiste, iar o amenințare la adresa vieții lor ar putea fi folosită ca justificare pentru acțiuni ulterioare.
Dacă avertismentele SUA privind o invazie sunt confirmate, aceasta ar putea marca cea mai gravă criză de securitate europeană de la al Doilea Război Mondial, diminuând tensiunile declanșate de preluarea Crimeei de către Putin și de luptele anterioare din estul Ucrainei. SUA, UE și Marea Britanie au finalizat un pachet de sancțiuni aplicabil dacă Rusia va invada. Măsurile potențiale includ sancționarea oligarhilor ruși, restricții suplimentare asupra datoriilor suverane, perturbarea capacității companiilor și băncilor de a folosi dolari sau blocarea noii conducte de gaze naturale Nord Stream 2 între Rusia și Germania.