De ce insistă Rusia să fie alegeri în Ucraina și de ce nici măcar adversarii lui Zelenski nu sunt de acord. Goșu: „De fapt, nu pariezi pe Trump. Pariezi pe Trump că te aruncă în brațele lui Putin” (VIDEO)

Publicat: 31 03. 2025, 18:27
trump-vladimir-putin-scaled
Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Artem Priakhin

Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, a explicat luni, pentru B1 TV, că insistența Moscovei de a fi organizate alegeri prezidențiale în Ucraina, în plin război declanșat chiar de ea, e o strategie tipic rusească de a destabiliza Ucraina din interior până la punctul în care să se prăbușească. Istoricul a susținut că rușii au de sute de ani această strategie de a destabiliza politic țările pe care își dau seama că nu le pot cuceri militar.

Rusia speră să facă acest lucru cu ajutorul noii administrații americane numai că, pentru asta, e nevoie și de implicarea adversarilor politici ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Și aici intervine problema pentru Vladimir Putin: urmare a atitudinii lui Donald Trump față de el, popularitatea lui Zelenski în Ucraina se apropie de 80% – cât era la începutul războiului, acum trei ani. În plus, adversarii lui Zelenski sunt și ei conștienți că dacă preiau puterea și vor trebui ei să semneze o pace favorabilă Rusiei, practic se vor sinucide politic. Și ei vor să evite asta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Goșu: Trump n-are coerență în gândire și-n acțiune

Armand Goșu a declarat întâi că el nu prea ia de bună declarațiile recente ale președintelui american Donald Trump, că e nervos și supărat pe Vladimir Putin.

„El face show zilnic și dă o cu totul altă dimensiune funcției de președinte a celui mai important stat din lume, al hegemonului care și-a trădat menirea, nu mai e conducătorul lumii libere, ci e un om care face diverse aranjamente de securitate sau încearcă să împartă lumea alături de alți lideri autoritari.

Eu n-aș avea încredere foarte multă în timpul ăsta de declarații pe care el le face, pur și simplu pentru faptul că se tot repetă. A zis și acum câteva zile că e supărat, a revenit acum că e supărat. Știm acum de la președintele finlandez, după o partidă de golf.

Nu e un om care să aibă o coerență în gândire, în acțiune, deci nu cred că trebuie să ne ambalăm forte tare”, a declarat Goșu.

Cât despre faptul că Zelenski a respins și noua formulă de acord privind metalele rare, istoricul spune că „aici ar putea să apară niște probleme, că Trump s-a trezit în situația în care nu are ce să livreze. Le-a zis că livrează, s-a ambalat în campania electorală, ba 500 de miliarde, ba 300 de miliarde, nici el nu mai știe cât și pune presiune pe Zelenski. Zelenski nu e nici el un copil mic, a trecut prin niște experiențe foarte dure în războiul ăsta cu Putin și sunt sigur că și el are tactica asta a amânării la negocieri. Deci e un joc între ei”.

Goșu: Trump e presat de timp să livreze ceva

„Eu am foarte mari dubii privind speranțele americane pe ce se găsește acolo. Eu plec de la premisa că Trump trebuie să fluture ceva și eu compar această insistență a lui cu metalele rare în Ucraina cu ce s-a întâmplat în 2016-2017 cu metalele rare în Afganistan. (…)

El trebuie să livreze ceva, e presiunea timpului la el. E o problemă și tehnică pe care o are, că Trump spune că nu mai trebuie să ducă în Parlament acel acord. Păi nu mai e valabil dacă nu e discutat și votat acolo.

2. acel acord politic îl termină pe Zelenski. El are acum o cotă foarte înaltă în sondaje. Trump i-a făcut o cotă mare atacându-l, a crescut incredibil popuaritatea lui Zelenski și în contactele pe care le-am avut acum vreo 10 zile, la Kiev, mai degrabă în zona partidelor de opoziție, nici liderii lor nu vor acum alegeri și zic ”nu mergem noi ca să semnăm nu știu ce acord, armistiții, păci nefavorabile Ucrainei, că ne-ar ucide viitorul politic; să-l lăsăm pe Zelenski să semneze el și apoi organizăm alegeri””, a mai explicat istoricul.

Tactica Rusiei de a prăbuși statele

În opinia sa, Trump, și poate și Administrația americană cu totul, nu înțelege războiul politic pe care îl duc rușii, mai precis tacticile pe care le folosesc rușii pentru a destabiliza politic o țară atunci când își dau seama că n-o pot cuceri militar.

Rușii fac asta încă din secolul 18. Au făcut asta cu Suedia și cu Polonia și le-a reușit. Asta deși Polonia vreme de secole a fost cel mai mare stat din Europa și avea cea mai mare armată. Iar apoi, din cauza Rusiei, n-a mai existat deloc: „Deci asta e logica acestor alegeri pe care le vrea Rusia, că așa ea speră să destabilizeze Ucraina din interior, ca aceasta să se prăbușească în brațele Rusiei, cu ajutor american”.

Armand Goșu a repetat apoi că nici adversarii politici ai lui Zelenski nu sunt de acord cu alegerile acum deoarece asta ar arunca Ucraina în brațele Rusiei, ceea ce ar fi sinucigaș politic pentru ei. În plus, „ei au experiențe destul de triste cu americanii care i-au mobilizat să ia niște măsuri, după care le-au dat drumul din brațe și au picat în mâna rușilor. Deci puțini acum ar paria pe Trump, că, de fapt, nu pariezi pe Trump. Pariezi pe Trump că te aruncă în brațele lui Putin”.