De ce încearcă Trump să șocheze și să enerveze Washingtonul cu alegerile sale controversate pentru funcțiile cabinetului său: „Un fel de trolling al unui Dumnezeu”

De ce încearcă Trump să șocheze și să enerveze Washingtonul cu alegerile sale controversate pentru funcțiile cabinetului său: „Un fel de trolling al unui Dumnezeu”
Fostul președinte american Donald Trump, candidat al republicanilor pentru un nou mandat. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Carol Guzy

Alegerile din ce în ce mai provocatoare pentru funcțiile importante din cabinetul lui Donald Trump i-au lăsat îngroziți pe unii senatori republicani și Washingtonul în stare de șoc. Dar chiar nu ar trebui. Pentru că să creeze indignare sau consternare este chiar scopul acestor numiri, anunță CNN într-o analiză.

Cei aleși vor avea misiunea de a-i alunga pe cei pe care Trump îi vede drept dușmani

Președintele ales al SUA a atins un nou nivel de șoc miercuri, anunțându-l pe republicanul din Florida Matt Gaetz – unul dintre cei mai zeloși agenți ai săi, care, la fel ca el, a fost investigat de Departamentul de Justiție – drept alegerea sa pentru funcția de procuror general.

Tulsi Gabbard, candidatul democrat la președinție, care acum împărtășește convingerea lui Trump că întraga comunitate de informații ar fi fost folosită împotriva lui, va fi noul spion de top al Americii, dacă va fi confirmat ca director al informațiilor secrete naționale.

Cele mai recente selecții pentru echipa de vis MAGA a lui Trump au provocat o asemenea de agitație, încât aproape au umbrit alegerea prezentatorului Fox News, Pete Hegseth, de a deveni secretar al apărării.

Dar alegerile lui Trump sunt perfect în ton cu promisiunile și proiectul politic ale republicanului. Consternarea care a cuprins elitele din establishment a contrastat cu euforia care se răspândește pe rețelele conservatoare și rețelele sociale printre fanii lui Trump.

Președintele ales își extrage puterea politică din poziția sa de călău extern al establishment-ului și, dacă alegerile sale sunt confirmate de Senat – un uriaș pas în cazul lui Gaetz -, toți cei aleși de Trump vor fi însărcinați cu misiunea sa de a curăța guvernul și de a-i alunga pe cei pe care Trump îi vede drept dușmani.

Donald Trump și Joe Biden au discutat la Casa Albă, miercuri, 13 noiembrie 2024. Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / Al Drago

Trump a câștigat alegerile și are un mandat pentru schimbare. Iar acestea și alte alegeri sunt dovada unui președinte ales care devine din ce în ce mai puternic și căruia îi pasă foarte puțin de criticii care avertizează că al doilea mandat al său reprezintă o amenințare la adresa statului de drept.

Trolling la nivelul lui Dumnezeu

Fostul director de comunicații pentru primul mandat al lui Trump, Anthony Scaramucci, a declarat la CNN că selecțiile de personal ale președintelui ales au fost menite în mod intenționat „să-i enerveze pe liberali”. Parafrazând intenția lui Trump, el a adăugat: „‘Să alegem niște oameni care șochează.’ Și aceștia sunt oamenii care șochează”.

Senatorul democrat din Pennsylvania, John Fetterman, a fost de acord, spunându-i lui Manu Raju de la CNN despre numirea lui Gaetz: „Este un fel de trolling la nivel de divinitate, la nivel de Dumnezeu, doar pentru a declanșa un colaps”.

Gaetz – care fusese investigat de Comisia de etică a Camerei – a demisionat miercuri din Congres, în urma anunțului lui Trump. Comitetul, care a investigat acuzațiile conform cărora el „s-a implicat în comportament sexual neadecvat și în consumul ilicit de droguri, a acceptat cadouri nepotrivite, a acordat privilegii și favoruri speciale persoanelor cu care a avut o relație personală și a încercat să obstrucționeze investigațiile guvernamentale asupra comportamentului său” – trebuia să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a vota lansarea unui raport, eventual cel târziu vineri, a informat CNN.

Dar, odată cu plecarea lui Gaetz, nu este clar dacă informațiile vor mai deveni publice vreodată. Republicanul din Florida a negat în mod repetat orice faptă greșită, inclusiv relația sexuală cu un minor sau plătitul pentru sex. Departamentul de Justiție, care l-a anchetat ani de zile pentru infracțiuni sexuale, a decis în cele din urmă anul trecut să nu depună acuzații penale împotriva lui Gaetz.

Milioane de alegători ai președintelui ales sunt de acord cu el – că propriile probleme legale nu sunt rezultatul unor fapte infracționale, ci al unor ani de victimizare din partea Departamentului de Justiție.

Ei cred că ancheta din Rusia din primul său mandat a fost pusă la cale de agențiile de informații pentru a-l distruge. Alegătorii lui Trump doresc să fie concediați cât mai mulți birocrați guvernamentali, cred că reglementările contribuie la propriile lor probleme economice, își fac griji pentru milioanele de treceri a frontierei de către migranți fără acte și se opun programelor Pentagonului pentru diversitate.

Trump este agentul lor de schimbare. Iar alegerile lui fulger pentru cele mai importante funcții guvernamentale sunt locotenenții lui în acest efort.

Trump vrea să scape de justiție și să o întoarcă împotriva dușmanilor săi

Caută Trump un procuror general care să asigure administrarea justiției corecte? Dacă da, l-ar fi ales pe Gaetz, care fusese investigat? Dar intențiile președintelui ales au fost clare în anunțul său cu privire la intenția sa de a-l nominaliza:

„Puține probleme în America sunt mai importante decât încheierea acestei distribuiri partizane a funcțiilor din sistemul nostru de justiție”. Declarația lui Trump pare să se bată cap în cap cu aspirația sa pe termen lung de a găsi un procuror general care să-l apere pe el și să-i atace dușmanii.

Gaetz a fost unul dintre principalii susținători ai încercărilor lui Trump de a fura alegerile din 2020 și a cerut abolirea FBI, DOJ și a altor agenții, cu excepția cazului în care acestea „se vor supune”.

În această lumină, alegerea lui Gaetz pare cel mai mult un gest de dispreț pentru Departamentul de Justiție, procurorii care lucrează acolo și statul de drept.

„Aceasta este o alegere scandaloasă. Nu ai cum să o consideri altfel”, a declarat pentru CNN International analistul juridic CNN Elie Honig, un fost avocat.

Vestea că Hegseth a fost ales să conducă Pentagonul a zguduit Washingtonul cu o seară înainte de alegerea lui Gaetz și a stârnit întrebări similare despre motivele lui Trump. Vedeta Fox News are un record militar marcat de vitejie după ce a servit în Irak și Afganistan.

Dar el are puțină din experiența profundă care e necesară în strategia la nivel înalt, diplomația internațională și securitatea națională, experiență care este în mod normal cerută celor care conduc cele mai puternice armate de pe planetă.

Prin urmare, el riscă să fie depășit de situație în cazul unei convorbiri cu un ministru al apărării rus sau chinez, dacă este chemat să dezamorseze o criză bruscă.

Mai degrabă anii lui Hegseth în calitate de prezentator la televiziunea Fox demonstrează că este foarte calificat pentru un război cultural în cadrul Departamentului Apărării, având în vedere condamnarea programelor de diversitate, femeile care merg pe front și pledoaria în fața lui Trump de a absolvi personalului de serviciu acuzat de crime de război.

Gabbard are, de asemenea, un trecut militar recunoscut. Dar ea pare să fi fost aleasă să conducă un sector important din cauza suspiciunilor sale cu privire la serviciile secrete, deoarece Trump încearcă să scape de ceea ce el numește „actori corupți”, pe care îi consideră neloiali.

Printre numeroasele ciocniri ale fostei congresmane din Hawaii cu comunitatea de informații din SUA se numără îndoielile ei că dictatorul sirian Bashar al-Assad a fost vinovat de crime de război după un atac cu arme chimice.

Iar ea a fost acuzată că a „propagat” propaganda falsă din partea principalului adversar al spionajului al Americii, Rusia, chiar de senatorul GOP din Utah, Mitt Romney.

Nu toate alegerile lui Trump sunt controversate

Senatorul din Florida Marco Rubio, selecția sa pentru funcția de secretar de stat, a atras scepticismul cu privire la convertirea sa la America First a lui Trump, dar mulți dintre colegii săi senatori îl consideră un bun strateg în domeniul afacerilor externe, în special în ceea ce privește China. Iar președintele ales și-a câștigat dreptul de a alege pe cine dorește pentru a-l ajuta să-și îndeplinească mandatul.

Dar, la fel ca majoritatea celorlalte alegeri ale lui Trump, Gabbard, Hegseth și Gaetz au mai multe lucruri în comun. Ei sunt nespus de loiali președintelui ales.

Toți sunt susținători înfocați ai politicii de atac pe care el a inițiat-o ca provocator în rețelele sociale. Și dacă al 45-lea și al 47-lea președinte este concentrat, așa cum spune el, pe un al doilea mandat de „răzbunare” – se pare că ar fi dispuși să-i execute ordinele.

Miercuri seara, la Washington a existat un sentiment din ce în ce mai puternic că, cel puțin, cu alegerea lui Gaetz, Trump ar fi putut să-i uluiască, pentru prima dată în calitate de președinte ales, chiar și pe republicanii care-l susțin în mod normal.

Unul dintre puținii săi critici GOP, senatoarea Alaskăi, Lisa Murkowski l-a numit pe republicanul din Florida un „candidat neserios” atunci când a fost întrebată de CNN despre șansele sale de confirmare. Senatoarea din Maine, Susan Collins, care critică rar alegerile lui Trump, a spus că a fost „șocată” să audă vestea. Senatorul republican din Iowa Joni Ernst a spus că Gaetz „va avea mult de lucru”.

Alegerea lui Gaetz a declanșat o criză imediată pentru senatorul din Dakota de Sud, John Thune, la câteva ore după ce a câștigat conducerea majorității republicane. Thune este sigur că va fi supus unor presiuni severe din partea președintelui Trump pentru a se asigura că Gaetz este acceptat la Departamentul de Justiție.

Trump tocmai a testat apele

Aliații fostului și viitorului președinte au făcut deja front comun cu Gaetz și avertizează asupra consecințelor în cazul în care acesta ar fi blocat de către Senat în exercitarea rolului său constituțional.

„Îl iubesc pe Matt Gaetz”, a spus senatorul din Alabama, Tommy Tuberville, avertizând că ar fi riscant ca senatorii să voteze împotriva lui”. El a adăugat: „Îi avem de partea noastră pe toți cei 53 de republicani – vreți să ziceți că un republican va vota împotriva unuia din echipa lui Trump? Dacă se întâmplă asta, ar trebui să ne arunce în aer pe toți”, a spus Tuberville.

Un președinte ales care se simte eliberat de constrângeri după victoria sa electorală s-ar putea să nu fi terminat încă de șocat Washingtonul cu funcțiile care nu au fost încă anunțate, inclusiv pentru secretarii Trezoreriei, Sănătății și Serviciilor Sociale.

Trump tocmai a făcut primul test pentru a vedea dacă va exista vreo respingere din partea unei noi majorități republicane din Senat împotriva unui președinte care crede că va fi atotputernic odată ce va depune jurământul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Emanuel Ungureanu îl acuză pe Alexandru Rafila de „populism ieftin” și „iresponsabilitate”, după cazul de la Târgu Jiu (VIDEO)
20:24 - Ce trebuie să știi despre portocale, mandarine sau clementine. Pericolul ascuns în citrice, care te poate băga direct în spital
20:15 - Mai mulți români au rămas fără bani în cont, după ce au încercat să cumpere rovinietă de pe un site clonat
20:13 - Alina Gorghiu, despre Elena Lasconi: Mâine o să acuze că PNL i-a furat și caii de la bicicletă
20:05 - Marius Humelnicu, întrebat cu cine va face alianță PSD-ul după alegeri: Noi spunem că vom face cu PNL. Din punctul meu de vedere sunt cei mai echilibrați (VIDEO)
19:45 - Ionel Dancă: Principalii candidați la prezidențiale ne oferă doar chiloțăreală / Forța Dreptei și Ludovic Orban au încercat o coagulare a forțelor de dreapta. Acum e tardiv să propui retragerea unui candidat (VIDEO)
19:40 - Mesajul Anamariei Prodan către Laurențiu Reghecampf, după moartea nașului Prigoană. „Viața e atât de scurtă”
19:22 - Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit civil cu Mihaela. Ce a dezvăluit omul de afaceri înainte să moară
19:15 - Robert Sighiartău: Există un trend de descreștere a lui Lasconi, al lui Geoană, care se vede de două săptămâni, și o creștere a lui Ciucă. Votul util al celor de dreapta trebuie să meargă înspre PNL (VIDEO)
18:51 - Român, acuzat că ar fi ucis un adolescent pe o șosea din Irlanda și și-ar fi continuat drumul. Bărbatul credea că a lovit o căprioară