De ce îi adăpostește Lukașenko pe dușmanii lui Putin. Belarus ar construi o bază pentru aproximativ 8.000 de luptători Wagner

Publicat: 28 06. 2023, 21:33
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului și aliatul lui Vladimir Putin. Sursa foto: Hepta - Vitaliy Ankov

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, dorește ca comandanții grupului de mercenari Wagner să-și împărtășească experiența cu armata sa, după ce Rusia a spus că ar putea merge în țară în urma scurtei lor revolte împotriva Kremlinului din weekend.

Noi detalii despre organizarea Wagner în Belarus

Agenția de știri Belta a raportat că Lukașenko s-a întâlnit cu ministrul său apărării, Viktor Khrenin, și i-a spus că comandanții Wagner ne pot „ajuta” împărtășindu-și experiențele de luptă în prima linie în Ucraina, scrie businessinsider.

„Acum se vorbește și se vorbește mult: ‘Wagner, Wagner, Wagner’. Oamenii nu înțeleg că și noi abordăm acest lucru în mod pragmatic”, a spus el, potrivit unei traduceri a publicației de știri ucrainene Pravda.

El a spus că comandanții Wagner pot „veni la noi și ne pot ajuta” împărtășind experiența lor în Ucraina.

„Ne vor spune ce este important acum”, a spus el, arătând spre domenii precum războiul cu drone.

„Ne vor spune despre arme: care au funcționat bine și care nu”, a spus el. „Tactici,  arme și cum să atacăm, cum să ne apărăm. Este neprețuit. Acesta este ceea ce trebuie să luăm de la luptătorii Wagner.”

„Nu trebuie să-ți fie frică de ei. Ne menținem urechile ascuțite”, a adăugat el.

Grupul Wagner este cunoscut pentru tacticile sale brutale și este acuzat de crime de război în Africa, unde are și luptători.

Dezertorii grupului din Ucraina au spus că trupele sale au comis atrocități acolo, inclusiv un fost mercenar Wagner care a spus că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni.

În weekend, președintele rus Vladimir Putin le-a spus luptătorilor Wagner că ar putea merge în Belarus după ce grupul a organizat o revoltă armată săptămâna trecută.

Într-o întorsătură dramatică, Lukașenko a anunțat sâmbătă seara că a intermediat cu succes un acord de pace între Putin și Prigojin.

Marți, Lukașenko a spus că l-a convins pe Putin să nu „distrugă” Grupul Wagner, în timp ce i-a spus lui Prigojin că va fi „zdrobit ca un gândac” dacă va continua să meargă spre Moscova.

Kremlinul a spus că înțelegerea implică plecarea lui Prigojin în exil în Belarus. Lukașenko a declarat marți că Prigojin a sosit în capitala Belarusului, Minsk.

Belarus, vecinul și cel mai apropiat aliat al Rusiei, este condusă de Lukașenko, un dictator aflat la putere din 1994.

Rusia a folosit țara ca unul dintre punctele sale de trecere pentru invazia Ucrainei, iar Belarus a permis lansarea de rachete balistice rusești în Ucraina de pe teritoriul său.

Țările au întreprins și exerciții comune de antrenament, deși trupele belaruse nu au fost dislocate în Ucraina, iar serviciile de informații din Marea Britanie au remarcat în martie că armata sa este „mult mai puțin experimentată” decât cea a Rusiei.

Nu este clar cum arată viitorul luptătorilor Wagner în țară. Presa rusă Verstka a raportat că Belarus construiește o bază pentru aproximativ 8.000 de luptători Wagner, la 124 de mile de granița cu Ucraina.