De ce fermierii germani preferă muncitorii români: „Nu mă pot folosi de nemți” (FOTO)

Publicat: 12 04. 2020, 16:43
Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Agricultura din landul german Saxonia Inferioară duce lipsă de aproape 40.000 de culegători. Germanii rămași fără loc de muncă din cauza epidemiei de coronavirus ar fi dispuși să lucreze acolo, dar fermierii nici nu vor să audă. „Nu mă pot folosi nemți”, a punctat tranșant unul dintre ei. În Germania, la fel ca în Marea Britanie, Spania sau Italia, agricultura se bazează în bună măsură pe forța de muncă străină, iar germanii, în mod particular, îi preferă pe români și polonezi. De altfel, săptămâna aceasta, mii de români au plecat să lucreze acolo. Proasta organizare și lipsa măsurilor de prevenție a COVID-19 pe aeroporturile din Cluj și Iași au stârnit un scandal monstru în România. În schimb, germanilor pare că le vine inima la loc.

Epidemie de coronavirus în Germania – Agricultorii germani plâng după forța de muncă din România

Jörg Heuer, în vârstă de 49 de ani, locuiește în Fuhrberg, o localitate din regiunea Hanovra. Cultivă sparanghel pe terenurile sale, iar anul acesta lipsa forței de muncă îi dă mari bătăi de cap. El se baza pe români, dar izbucnirea epidemiei de coronavirus a determinat și autoritățile germane să impună măsuri de restricție a circulației, ca peste tot de altfel. Înainte de instituirea restricțiilor, Heuer a apucat să aducă în Germania 60 de români. Nu îi sunt suficienți, dar „nu mă pot folosi germani”, a spus el pentru BILD.

Acesta a povestit că, asemenea altor fermieri din Germania, se bazează pe români și polonezi pentru culegerea roadelor pământului.

„Majoritatea germanilor nu sunt obișnuiți să lucreze în câmp ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici!”, a spus Jörg Heuer.

El a mai povestit că germanii nu îl pot ajuta și pentru că vor una sau două zile libere pe săptămână, or sparanghelul trebuie cules o dată la fiecare o zi și jumătate. Românii, în schimb, sunt dispuși să lucreze și duminica sau de sărbători.

Jörg Heuer își dorește atât de mult să aibă muncitori străini, încât a luat și mai multe măsuri pentru ca aceștia să nu se teamă de infecția cu coronavirus și să fie în siguranță. El chiar e dispus să deschidă un mic centru de carantină dacă e nevoie.

Haos pe aeroporturile din Cluj și Iași – Mii de români au plecat la muncă în Germania, 0 organizare

Săptămâna aceasta, imagini surprinse pe aeroporturile din Iași și Cluj au stârnit revoltă în spațiul public. În plină epidemie de coronavirus, cu restricții dure și măsuri de izolare socială, mii de români au stat înghesuiți, așteptând să plece la muncă în Germania. Unii au spus că sunt plătiți la lădițele culese, alții în funcție de numărul de ore. Oricum ar fi, sunt mai mulți bani de cât ar obține în România.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Mii de români au dat năvală, joi, pe Aeroportul din Cluj, pentru a pleca spre Germania cu una dintre cele 12 curse charter programate. Incidentul a dus la deschiderea unui dosar penal. Premierul Ludovic Orban a calificat ca inadmisibilă situația și a cerut demiterea managerului aeroportului.

Situația a fost aspru criticatăde Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL și liderul delegației române din PPE: „Întrebarea este dacă noi suntem în situație de urgență, de ce am fi obligați să dăm drumul acestor oameni spre Germania și ce alternativă le-am da în România”.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Lucrurile s-au repetat vineri, în Iași. Reprezentanții aeroportului au apelat la jandarmi pentru a restabili distanțarea impusă prin lege. Inițial, firmele organizatoare nici nu aveau aviz de la Ministerul Transporturilor și l-au primit când haosul era deja instaurat pe aeroport.

Restricțiile în Germania au impuse în a doua jumătate a lunii martie și urmează să fie ridicate până la finele lunii aprilie.

La ora publicării acestei știri, în Germania sunt confirmate 125.452 de cazuri de COVID-19 și 2.871 decese.