Avionul în care era și liderul Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit miercuri, 23 august. Deși au confirmat moartea lui Prigojin, mercenarii Wagner nu cred totuși în moartea liderului lor, susținând joi, 24 august, că acesta este într-un alt avion și că se îndreaptă spre Moscova.
Uniunea Europeană a fost precaută în reacția referitoare la decesul lui Prigojin, mai ales că în primele 24 de ore de la moartea acestuia, Vladimir Putin nu a reacționat în niciun fel. Ulterior, președintele rus a avut o primă declarație referitoare la moartea liderului Wagner, susținând că a fost „un om de afaceri talentat”.
Potrivit jurnalistului de la The Guardian, Andrew Roth, teoriile alternative și îndoielile în ceea ce privește moartea liderului Wagner sunt alimentate de incidentul de acum patru ani, când Prigojin a fost declarat decedat, după ce un avion An-72 s-a prăbușit în Congo.
„Există un mare avertisment față de raportarea timpurie”, a scris Keir Giles, consultant în cadrul programului Rusia și Eurasia de la Chatham House.
„S-a anunțat că la bord se afla un pasager pe nume Evgheni Prigojin. Dar se știe, de asemenea, că mai multe persoane și-au schimbat numele în Evgheni Prigojin, ca parte a eforturilor sale de a-și ascunde călătoriile. Așa că până nu știm cu certitudine că este Prigojinul potrivit, să nu fim surprinși dacă va apărea în scurt timp într-un nou videoclip din Africa”, a mai scris acesta.
Reacția UE a venit prin vocea purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate al Comisiei Europene, Peter Sano, care a declarat că „a văzut știrea despre prăbușirea avionului în care se presupune că a murit Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, alături de membrii anturajului său și membrii echipajului”, însă „din nou, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, acest lucru este foarte greu de verificat pentru noi și, prin urmare, nu este cazul ca noi să comentăm”, scrie hotnews.ro.
În urma rebeliunii eșuate din iunie, pe Internet au apărut mai multe documente din anchetă, printre care mai multe pașapoarte posibil pentru persoanele care au călătorit în numele său. Totodată, au mai fost descoperite și fotografii cu liderul Wagner purtând diverse deghizări.
Trupul lui Prigojin ar fost prea desfigurat din cauza impactului și carbonizat de incendiul care a urmat, pentru a fi atât de ușor de identificat, raportează Fontanka.
Șeful Wagner ar fi fost identificat datorită unei trăsături specifice de la mâna stângă, unde îi lipsește vârful unui deget. În trecut, Prigojin și-a pierdut vârful degetului când era încarcerat într-o colonie penală.
„Și pentru a dispărea pentru totdeauna, după ce a luat unul dintre numeroasele sale pașapoarte de rezervă, un avion ars este o modalitate bună de a face acest lucru”, scrie un om politic rus pe Internet.
„Ciorile nu vor aduna oasele, rămășițele sunt în cenușă, urma s-a pierdut”, a adăugat acesta.
Cei mai convinși de moartea liderului Wagner sunt aliații săi și câteva dintre canalele media asociate grupării conduse de Prigojin
„Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, scrie Grey Zone, canal apropiat de mercenarii Wagner.
„Dar chiar și în iad, el va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!”, se mai arată în textul canalului Grey Zone.