De ce a ordonat Prigojin retragerea trupelor Wagner / Generalul Virgil Bălăceanu: „Putin încearcă probabil un gen de negociere pentru a evita vărsarea de sânge. Dacă această negociere nu reușește se va acționa în forță”

Publicat: 24 06. 2023, 22:45
Actualizat: 28 06. 2023, 10:31
Sursa Foto: Hepta.ro

Generalul Virgil Bălăceanu a explicat într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că revolta grupului Wagner reprezintă un gen de rebeliune militară care are ca efect uzurparea puterii:

Generalul Virgil Bălăceanu, despre revolta grupului Wagner

„La un moment dat era un scenariu că vor ajunge la Moscova, că nu o să mai reziste Putin, că o să avem o revoltă populară, o ieșire în stradă a rușilor, că Putin nu mai este simpatizat. Pe de altă parte, unități ar fi gata să treacă de partea lui Prigojin. Temele acestea sunt extrem de senzaționale, greu de analizat în condițiile unor informații confuze.

Cert este că asistăm la un gen de rebeliune militară, la uzurparea puterii. Nu știu măsura în care datele sunt exacte, mercenarii lui Prigojin au cucerit sau nu comandamentul districtului militar de sud. Dacă s-a întâmplat, lucrurile sunt grave. Este un atentat la autoritatea militară, mai ales când este vorba despre un comandament militar care conduce chiar dacă o face în mod etapizat potrivit regulilor din puncte de comandă înaintate.  Dar este vorba despre o structură militară de comandă”.

Generalul Virgil Bălăceanu a mai precizat că izbucnirea unor lupte directe între armata loială puterii de la Kremlin și trupele lui Prigojin ar fi favorizat mult trupele ucrainene, aflate în contraofensivă:

„Nu am crezut în niciun moment că vor ajunge la Moscova. Wagner nu are o capacitate să amenințe în sine regimul lui Putin. Nu  credeam că Putin va cădea așa peste noapte, regimul lui, nu credeam că a și fugit din Moscova.

Putin încearcă probabil un gen de negociere pentru a evita vărsarea de sânge. Dacă această negociere nu reușește se va acționa în forță.

În definitiv situația era extrem de favorabilă pentru Ucraina. Dacă s-ar fi ajuns la un conflict sângeros, suntem cinici, dar în același timp realiști, rușii nu știu dacă ar fi făcut față grupării Wagner numai cu Garda Națională, cu jandarmeria lor.

Probabil forțele de rezervă sau unele unități din adâncimea dispozitivului din rezervele operative din sud-estul Ucrainei. Trebuiau să acționeze unități în timp scurt. Chiar în timpul acestei nopți. Nu aveau timp să aducă unități din extremul orient. Unitățile pregătite să acționeze pentru a lovi pe direcțiile de contraatac ale ucrainenilor erau cel mai bine plasate aproape de Rostov pe Don”.