Daniela Zaharia, profesor de istorie în cadrul Universității din București, a declarat vineri, pentru B1 TV, că prințul Charles va avea chiar mai puțină libertate și va trebui să respecte rigori chiar mai stricte, acum că a devenit Regele Charles al III – lea al Marii Britanii. Asta înseamnă că va veni mult mai rar în România sau poate chiar deloc și nu se va putea exprima public în favoarea țării noastre. Totuși, „e o prezență prietenoasă, al cărui efect ne va ajuta într-o manieră subtilă”, a explicat Zaharia.
Aceasta a argumentat și de ce crede că Regele Charles va fi un rege bun și de ce nu mai există pericolul unei modificări de structură a Regatului Unit.
De asemenea, Daniela Zaharia a vorbit și despre ce consideră că a fost cel mai impresionant în domnia Reginei Elisabeta a II – a.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Documentarul „Regina Elisabeta și premierii ei”, vineri, de la 22, pe B1 TV. Povestea fascinantă a relației dintre suverană și cei 14 prim-miniștri pe care i-a condus
„Cel mai impresionant este modul în care a reușit să depășească variatele crize, mai mari, mai mici, unele de-a dreptul distructive, care ar fi putut să aibă efecte îngrozitoare asupra Marii Britanii și asupra lumii.
Postcolonialismul, Războiul Rece… Sigur că viața ei și viața ei publică, angajrea ei, a început chiar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, modul în care a menținut relațiile și rolul pe crare l-a avut în menținerea relațiilor cu Statele Unite, o relație vitală pentru Marea Britanie, modul în care a reprezentat Marea Britanie și i-a ridicat statutul în lume.
De multe ori, Marea Britanie a fost creditată cu un statut care-i depășea posibilitățile de moment, în bună măsură datorită reginei”, a explicat profesorul de istorie.
Întrebată ce crede despre ipoteza conformă căreia monarhia este învechită, Zaharia a răspuns: „Știți cum e cu vocile acestea? Deseori ele sunt foarte sonore, dar sunt minoritare. E adevărat că susținerea pentru monarhie nu mai e la fel de mare ca în anii 1940, dar rămâne încă foarte mare. Se bucură ceastă idee monarhică de o majoritate în rândul publicului britanic care nu e acordată niciunul președinte, din câte știu eu, al unei țări democratice în acest moment cel puțin”.
Aceasta și-a exprimat apoi încrederea că Regele Charles al III – lea va fi un rege bun.
„Eu sper ca Regele Carol al III – lea (Charles) să aibă o domnie la fel de prețuită ca a mamei sale. Mă tem că nu va fi la fel de lungă, dar el are calități personale și s-a pregătit decenii pentru această poziție.
Va fi un suveran care a avut timp, pe parcursul vieții sale îndelungate, să aibă opinii politice pe care le-a exprimat destul de ferm și pe care acum trebuie să le treacă sub tăcere cât timp va fi suveran. Se comentează că ve fi greu să se detașeze cel puțin la nivelul discursului public de cauza care-l preocupă cel mai mult, aceea a schimbărilor climatice, dar o va face, sunt convinsă.
Pare să fie un om mai sensibil, care, intelectual, are o complexitate și o finețe nu oarecum în casa regală britanică, dar tocmai acestea cred că-l vor ajuta să-și joace foarte bine rolul. Eu am încredere în modul în care va proceda ca rege”, a declarat Daniela Zaharia.
Întrebată dacă există pericolul ca Regatul Unit să sufere mondificări de structură, aceasta a răspuns: „Eu cred că momentul critic a cam trecut cu ocazia referendumului scoțian. Există încă o importantă partidă politică în Scoția care și dorește separarea de Anglia și eventual reintrarea în UE. E o operațiune așa complicată, într-o societate care are un filon conservator, în sensul preferințelor de viață, încât nu știu dacă se va ajunge la o scindare a Marii Britanii. Nici nu cred că e ce ne-am dori nici ca români, nici ca europeni, nici ca membri NATO. E bine să avem o Mare Britanie cât mai puternică și stabilă”.
Daniela Zaharia a mai susținut că, date fiind rigorile noii sale funcții, Charles va veni mult mai rar în România sau poate chiar deloc și nu se va putea exprima public în favoarea țării noastre. Totuși, subtil, vom simți că Marea Britanie are un rege apropiat de noi.
„Cred că dacă e să regretăm un singur lucru din ascensiunea regelui Carol pe tron e că va veni mult mai rar poate chiar deloc în România, la proprietățile pe care le iubește așa mult. Va avea mai puțină libertate de mișcare și libertate în general, chiar mai puțină decât a avut ca prinț.
Nu va putea să se exprime public în favoarea noastră, în chestiuni politice, niciodată, dar e o prezență prietenoasă, al cărui efect ne va ajuta într-o manieră subtilă, deloc publică. Dar sunt convinsă că va exista acolo un sprijin”, a mai declarat profesorul de istorie Daniela Zaharia, pentru B1 TV.