Danemarca recunoaște pentru prima dată că trupele NATO au ucis 14 civili într-un atac asupra Libiei, în 2011

Danemarca recunoaște pentru prima dată că trupele NATO au ucis 14 civili într-un atac asupra Libiei, în 2011
Danemarca recunoaște pentru prima dată că trupele NATO au ucis 14 civili într-un atac asupra Libiei, în 2011, sursă foto: c aptură YT

Ministerul danez al apărării a declarat că va lansa o anchetă după ce au apărut dovezi care arată că forțele sale aeriene au participat la atacuri aeriene ale NATO asupra Libiei, atacuri care au ucis 14 civili în 2011. Este prima dată când oricare dintre cele 10 țări implicate în campania de bombardare a NATO recunoaște o posibilă legătură cu victime civile.

Printre victimele civile au fost și copii și o femeie însărcinată

Documentele arată că forțele aeriene daneze au ajuns la concluzia privată încă din 2012 că două atacuri F-16 au fost legate de rapoartele privind victimele civile raportate de ONU, mass-media și grupurile pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, această recunoaștere nu a fost făcută publică la momentul respectiv, împiedicând familiile libienilor uciși să caute despăgubiri, deoarece nu se știa care țară ar fi putut fi în spatele bombardamentului.

Atacurile NATO care implică avioane de luptă daneze în care au fost uciși civili includ:

Un atac aerian asupra Surman, la aproape 40 de mile vest de Tripoli, pe 20 iunie 2011, care a ucis 12 civili, inclusiv cinci copii și șase membri ai unei familii.

Un membru supraviețuitor al familiei a spus că ținta era doar un complex rezidențial, deținut de un membru al guvernului libian pensionat, dar NATO a spus la acea vreme că era „o țintă militară legitimă”, în ciuda rapoartelor despre morți civili.

Atentatul cu bombă asupra unui bloc de apartamente din Sirte, centrul Libiei, la 16 septembrie 2011, care a ucis doi oameni, un bărbat și o femeie care era însărcinată în cinci luni.

Au recunoscut că au fost uciși civili

Ministerul danez al Apărării a declarat că, deși evenimentele au avut loc cu mulți ani în urmă, a început o anchetă. „Ministrul Apărării a solicitat Comandamentului Apărării să evalueze dacă documentele în cauză indică că au existat ramificații de o asemenea amploare încât ar fi trebuit să se desfășoare o anchetă în acel moment în cadrul coaliției sau al NATO”, a adăugat acesta.

Un document recent lansat, scris în limba engleză și trimis în mai 2012 de la comanda militară daneză reprezentanților NATO ai țării, spunea că „aeronavele daneze au participat la o serie de atacuri specifice”, enumerate ca fiind cauzatoare de victime civile de anchetatorii comisiei internaționale a ONU, Human Rights Watch și New York Times.

„Nu pot fi excluse victime civile în timpul comiterii acestor atacuri”, a concluzionat documentul intern danez, marcat anterior ca secret.
Recunoașterea daneză a unei legături cu atacurile aeriene vine în urma unei investigații comune între Altinget, un site de știri danez, Airwars și Guardian.

Un expert a spus că eșecul armatei daneze de a recunoaște posibilitatea de a provoca victime civile în acel moment a fost o oportunitate ratată de a îmbunătăți standardele de responsabilitate – și de a permite victimelor să solicite despăgubiri.

Marc Garlasco, consilier al comisiei internaționale de anchetă înființată de ONU privind Libia, care a investigat încălcările drepturilor omului de către toate părțile în conflict, a declarat că a considerat dezvăluirile din documente „enervante”, deoarece NATO a refuzat să răspundă la întrebările despre civilii care au murit la acea vreme.

Bombardamentul aerian se află în centrul războiului modern, folosit în mod repetat de Occident împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, de Rusia în Siria și Ucraina și cel mai intens de Israel în Gaza. Cu toate acestea, militarii, inclusiv cei din vest, au fost adesea reticenți în a recunoaște când au fost uciși și răniți civili.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:13 - Tot mai mulți români sunt nostalgici după comunism. Aproape jumătate cred că acea perioadă a fost benefică pentru țară
23:59 - Fritz: Până joi decidem dacă USR va fi în guvern. Nu acceptăm creșterea taxelor / Ne aflăm într-o situație bugetară foarte gravă, încă nu știm cum vom putea să plătim pensiile, salariile
23:47 - Bulgaria îi va testa obligatoriu pentru droguri și alcool pe parlamentari. Cei care refuză, excluși din întreaga sesiune
23:39 - Lasconi, despre programul PSD-PNL-UDMR: Aceleași promisiuni pe care le-ați auzit și în trecut. Tot de la ei. Și tot nu știm cu ce bani vor finanța reformele. Cresc sau nu taxele de la anul?
23:28 - Marina Americană l-a premiat pe Tom Cruise pentru rolul din „Top Gun”
23:27 - Mâncarea comandată, o alternativă pentru românii care nu vor să gătească de Crăciun. Care este prețul unui astfel de meniu
23:05 - Nicușor Dan, despre ascensiunea candidatului-surpriză Georgescu: Un eșec al instituțiilor statului. Decizia CCR de anulare a alegerilor trebuie argumentată, altfel firește că votanții lui o să o perceapă ca pe un afront (VIDEO)
23:04 - Locul 1 din Cupa României se va decide prin meci de baraj. Două echipe din Superliga au fost eliminate
22:51 - Tudor Chirilă a fost amenințat cu moartea. „Adepții domnului Georgescu nu suportă alte opinii”
22:44 - Un avion a aterizat de urgență pe o insulă din Oceanul Atlantic. Echipajul a avut nevoie de „o pauză pentru aer curat”