Dan Voinea: Sunt considerate crime de război toate acele fapte în care se încalcă regulile de purtare a războiului. În general, atacarea tuturor obiectivelor civile intră aici, or în Ucraina vedem exemple nenumărate (VIDEO)

Publicat: 05 03. 2022, 22:20
Imagine surprinsă în 2 martie la Jîtomîr, de la intervenția salvatorilor ucraineni după un atac aerian al forțelor ruse. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Cover Images

Procurorul Dan Voinea a explicat, sâmbătă, la Special B1 cu Nadia Ciurlin, că prin crime de război se înțeleg toate acele fapte petrecute pe perioada unui conflict armat între state în care se încalcă regulile de purtare a războiului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dan Voinea, pe B1 TV: Există niște reguli de purtare a războiului, adică nu poți la infinit să omori, să rănești, să distrugi și să iei prizonieri

„Este o mică istorie a crimelor de război. Ele au fost definite ca și crime de război – sau infracțiuni de război, cum sunt definite la noi în Codul penal – după al Doilea Război Mondial, mai precis în 1945, când după ce s-a semnat Carta de la Londra s-a făcut o conferință la Haga în care a fost evaluat tot dezastrul făcut în Al Doilea Război Mondial de ambele părți. Au fost considerate crime de război toate acele fapte în care pe timpul unui conflict armat de război între state se încalcă regulile de purtare a războiului. Există niște reguli de purtare a războiului, adică nu poți să omori la infinit, să rănești la infinit, să distrugi la infinit, să iei prizonieri la infinit”, a explicat procurorul.

El a spus că militarii cred în aceste reguli de purtare a războiului „și atunci e bine să fie respectate dacă este război”.

„S-a simțit nevoia unei reglementări. S-a simțit nevoia unei protecții a societății civile, a civililor. De aici s-a plecat și s-a ajuns la concluzia că, pe lângă infracțiuni contra umanității, există și infracțiuni de război și sunt cinci situații enumerate care ar fi considerate crime de război.

Vă dau așa câteva exemple: atacarea tuturor obiectivelor civile care nu sunt ținte militare, atacarea comunelor, a orașelor neînarmate, care nu sunt ținte militare, atacarea spitalelor, atacarea mijloacelor de transport umanitar, atacarea personalului care vine să sprijine ajutorul umanitar. În general, atacarea tuturor obiectivelor civile intră aici, or în Ucraina vedem exemple nenumărate de comune, sate și orașe devastate prin bombardament, blocuri întregi bombardate cu toate că ele nu se găseau decât localnici civili”, a mai spus Dan Voinea.

El a amintit și de ancheta de la Curtea Penală Internațională.

„În urmă cu trei zile, procurorul general al Curții Penale Internaționale de la Haga, este vorba de domnul Karim Kahn, a hotărât și chiar a ținut o conferință de presă cu ziariștii și a spus că se grăbește să trimită în Ucraina – și a trimis deja – o echipă care să evalueze, să se documenteze cu ceea ce s-a întâmplat acolo, cu privire la distrugerile făcute în Ucraina, tocmai ca să facă o caracterizare a acestor atacuri nejustificate militare făcute de ruși”, a adăugat Dan Voinea.