Dan Lungu (USR): Am luat decizia de a-mi retrage candidatura pentru mandatul de senator pentru a nu legitima un întreg șir de abuzuri și de decizii neinspirate
Dan Lungu a anunțat că își retrage candidatura de la alegerile parlamentare din 6 decembrie. În prezent senator, Lungu a anunțat că a decis să nu mai intre ăîn cursa electorală pentru un nou mandat în Senatul României, precizând însă că va rămâne în continuare membri al USR Iași pentru că încă mai crede că lucrurile pot fi reformate. De altfel, în mesajul prin care și-a anunțat decizia, Dan Lungu a ținut să le transmit cetățenilor că Alianța USR-PLUS este, în prezent, singura variantă din mediul politic care merită încrederea românilor.
„Decizia de a-mi retrage candidatura de la Senat nu a fost una ușoară, dat fiind respectul pe care îl am pentru voturile colegilor care m-au investit cu încrederea lor. Pentru a nu da frâu liber speculațiilor, aș vrea să expun cu acuratețe care sunt motivele care m-au determinat să procedez astfel. Dar înainte de a-mi prezenta argumentele, vreau să spun tuturor foarte ferm că, dincolo de toate neajunsurile și de luptele interne duse în partid, la momentul actual Alianța USR PLUS este singura opțiune care merită încrederea noastră, a românilor. Acesta este și motivul pentru ca nu plec din partid; pentru că eu încă mai cred că lucrurile pot fi reformate. Vă îndemn așadar să votați Alianța USR PLUS”, a anunțat Dan Lungu, printr-un comunicat de presă.
În continuare, Dan Lungu a explicat care au fost motvele ce au stat la baza deciziei sale de a nu mai candida pentru un nou mandat de senator.
”Revenind la retragerea candidaturii mele, motivul principal este următorul: nu aș vrea ca prin prezența mea să cauționez un mod de a face politică atât de diferit de cel pentru care eu și o bună parte din colegii mei am intrat în USR Iași. Nu sunt singurul care consideră că atât prezența domnului Marius Bodea în Alianța USR PLUS Iași, cât și procesul de realizare a listelor pentru alegerile parlamentare sfidează complet valorile și principiile fondatoare ale partidului și ale Alianței.
Despre alterarea ierarhiilor pe liste prin metoda „autobuzului cu geamuri fumurii” am mai scris, așa că nu insist. În privința prezenței domnului Marius Bodea în Alianță lucrurile stau astfel: în urma unui proces de negociere care să pună în operă strategia locală pentru alegerile locale, el a fost adus pentru a-l înlocui pe domnul Silviu Gurlui ca propunere în fața partenerilor din Alianță la candidatura pentru președinția Consiliului Județean – adică chiar pe cel ales de către Conferința Județeană a USR Iași. Operațiunea s-a desfășurat cu discreție totală, eufemistic vorbind, și cu multiple încălcări ale Statutului. Strategia nu a fost votată niciodată în Conferința Județeană și nici echipa de negociere, dacă aceasta din urmă chiar o fi existat”, a explicat actualul senator.
Referindu-se la rezultatele obținute de USR la nivelul județului Iași, acesta a precizat că ”strategia a fost proastă” și a vorbit și despre chestiunea traseismului, fenomen ”considerat o problemă de integritate în cadrul Alianței”.
”Privind rezultatele obținute în județ, cert este că strategia a fost proastă; eticheta de traseist lipită de candidatul nostru ne-a tras în jos, iar acest lucru poate fi lesne demonstrat. Calitatea de traseist a candidatului Marius Bodea a fost constatată de către Comisia Națională de Arbitraj a Alianței (CINA), în urma unei sesizări înaintate de colegul nostru, avocatul Mihai Lupu. Traseismul fiind considerat o problemă de integritate în cadrul Alianței, recomandarea CINA era în defavoarea candidaturii, însă candidatul a beneficiat de clemența Biroului Național al USR, pe prezumția de oportunitate politică, oportunitate neconfirmată de rezultatele ulterioare. Să ne înțelegem – nu vorbim de calitățile și defectele unei persoane, ci de acțiuni care încalcă Statutul și alte acte normative interne, precum și de o situație neconformă cu principiile de integritate asumate de noi toți membrii Alianței, adică de un mod de a face politică. Or, noi ne-am asumat o politică curată, bazată pe principii și valori, diferită de cea a partidelor tradiționale.
Toate neregulile – de alaltăieri, de ieri și de azi; nu e cazul să insist asupra lor – au fost sesizate de multiple ori la forurile interne competente. În peste 90% din cazuri, nu s-a primit niciun răspuns, semn că justiția internă în USR este realmente paralizată. În aceste condiții, mai mulți colegi ieșeni au ales să se adreseze instanței de judecată, pentru a forța legalitatea și transparența în filiala ieșeană. Nu pot să nu fiu de acord cu ei. N-ar fi în spiritul USR dacă nu ar fi reactivi și nu și-ar apăra valorile și principiile prin toate mijloacele legale”, a mai spus Dan Lungu.
Astfel, acesta spune că a hotărât să nu mai participe la alegerile parlamentare pentru a nu legitima ”un întreg șir de abuzuri și de decizii neinspirate”.
”Pentru a nu legitima la rându-mi un întreg șir de abuzuri și de decizii neinspirate, prefer să-mi retrag candidatura. Rămân fidel valorilor si principiilor de modă veche, mulțumindu-le pentru încredere tuturor celor care m-au votat. Sper ca retragerea mea nu face decât sa le confirme faptul că au făcut o alegere bună, în adevăratul spirit userist”, a mai spus Dan Lungu.