Dan Dungaciu: Scopul Federaţiei Ruse este de a obţine prin alegeri la Chişinău ceea ce a obţinut la Kiev prin confruntări militare

Dan Dungaciu: Scopul Federaţiei Ruse este de a obţine prin alegeri la Chişinău ceea ce a obţinut la Kiev prin confruntări militare
Foto: paginaderusia.ro

În contextul în care, pe 30 noiembrie, au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, ”scopul Federaţiei Ruse este de a obţine prin alegeri la Chişinău ceea ce a obţinut la Kiev prin confruntări militare”, adică ”blocarea sine die a parcursului euroatlantic al Republicii Moldova”, arată Dan Dungaciu

directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

Citeste mai mult: adev.ro/nfc106

directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

Citeste mai mult: adev.ro/nfc106

, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, într-o analiză postată pe adevarul.ro. Dungaciu subliniază că în privința legislativelor de peste Prut, Moscova are la dispoziție două scenarii posibile: unul agresiv și unul pașnic.

Cu ocazia unei vizite la Moscova a liderului Partidului Socialist, Igor Dodon, Serviciul Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse a luat decizia ca muncitori moldoveni, care au încălcat politica de migraţie a Rusiei, vor putea reveni în țară în perioada 5-30 noiembrie, după care se pot întoarce în Rusia fără restricţii, fiind anulate toate sancţiunile anterioare. Decizia nu a fost luată din dorința de a facilita procesul electoral, ci pentru că este în avantajul, Moscovei, arată Dan Dungaciu.

 ”De ce face Rusia asta? Din dorinţa sinceră a Moscovei de a facilita procesul de vot al migranţilor moldoveni la alegerile din 30 noiembrie? Nu e genul. Explicaţia trebuie căutată în altă parte.(…) Faptul că Moscova îi trimite să voteze la Chişinău, promiţându-le că îi va legaliza ulterior, este în avantajul ei, din două motive. Primul, aceştia sunt de obicei electoratul partidelor rusofone, deci o avantajează indirect. Al doilea argument este de altă natură. Muncitorii moldoveni sunt cea mai eficace acoperire pentru a trimite grupuri de oameni la Chişinău. Dacă Federaţia Rusă are un proiect de contra-Maidan în Republica Moldova după alegerile din 30 noiembrie, în eventualitatea câştigării alegerilor de către pro-europeni, poate face ca în scenariul cu băieţii solizi în treninguri, care, în decembrie 1989,veneau în România din URSS. Şi cel mai bun mecanism prin care să facă asta este exact mecanismul trimiterii muncitorilor moldoveni acasă la Chişinău, să voteze, pentru că nimeni nu îi poate opri ca cetăţeni să se reîntoarcă acasă.”, explică analistul scenariul agresiv al Moscovei. 

În ceea ce privește varianta pașnică, Dungaciu spune că Rusia poate opri parcursul Chișinăului spre vest prin venirea ”la putere forţele Estului”.

”Teoretic, a doua posibilitate a Rusiei de a opri reconstituirea unui proiect european pentru R. Moldova este cea prin care ar veni la putere forţele Estului.(…) Mai există însă o versiune a „scenariului paşnic”. Este vorba despre o coaliţie amplă, „de unitate naţională”, care să pună laolaltă PLDM, PD şi… PCRM! Adică două partide declarate pro-europene se vor aşeza alături de PCRM la masa majoritară. Iar PCRM, la fel ca în 2005, îşi va pune cenuşă în cap, în mintea lui Vladimir Voronin se va produce o altă „revoluţie oranj” care îl va face pro-european şi va deveni, astfel, eligibil pentru guvernare. E o coaliţie monstruoasă, complet împotriva naturii.(…) S-a mai încercat asta, în 2005, iar rezultatul a fost morţi, răniţi şi copii torturaţi în 7 aprilie 2009. Problema cu acest „scenariu paşnic” este că ar conveni de minune Rusiei. De fapt, ar rezolva problema Rusiei care ar primi astfel garanţii că nimic spectaculos nu se va mai putea petrece din perspectiva scenariului euroatlantic. PCRM este Donbas-ul Moscovei în R. Moldova, adică ancora pe care Rusia o aruncă în R. Moldova pentru a o împiedica să plece spre Vest, aşa cum face cu regiunile separtiste în Ucraina. A aduce la guvernare comuniştii înseamnă că Rusia şi-a îndeplinit toate obiectivele.”, mai arată analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`