Profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice al Academiei Române, susține că intenția Rusiei de a invada Ucraina este doar un mit. În opinia expertului, riscul ar fi prea mare pentru ambele tabere implicate, mai ales pentru Vladimir Putin, care și-ar putea pierde mandatul.
În opinia profesorului Dan Dungaciu, cel mai probabil se va ajunge la federalizarea Ucrainei, o soluție dorită atât de est cât și de vest, dar mai puțin de către administrația Zelenski, de la Kiev. Toată discuția despre invazie este „un joc al aparențelor”, susține sociologul.
„Atâta timp cât nu vor câștiga ceva pe teren, rușii nu se vor retrage. Aparent, zilele trecute, se pare că au câștigat. Ucraina a dat semnale că va accepta o reglementare a conflictului din Donbas în termenii înțelegerii de la Minsk, adică o federalizare, care ar însemna că Ucraina nu intră în NATO, în UE. O soluție acceptabilă pentru americani, pentru francezi, pentru germani și pentru ruși.
Rusia nu vrea să facă o invazie, vrea doar presiune la negocieri. Americanii nu vor ca Rusia să facă o invazie. Nici europenii nu vor. Toată lumea joacă un joc al aparențelor.
Rușii nu vor ca Ucraina să intre în NATO, NATO să nu intre în Ucraina și trei, NATO să-și retragă infrastructura până la nivelul din 1997.
Ucraina se federalizează, asta e soluția pe care o vor toți. Federalizarea o dorește toată lumea. Problema domnului Zelenski este că este într-o postură complicată: poți să fii cu americanii împotriva rușilor, cu rușii împotriva americanilor, dar să fii împotriva rușilor și a americanilor în același timp este o postură cel puțin ingrată”, a transmis Dungaciu, pentru Pro TV.
Creșterea presiunii pe președintele Volodimir Zelenski ar putea determina, de fapt, detensionarea conflictului, susține Dungaciu.
„Rușii i-au anunțat pe ucraineni că dacă intră cu trupe regulate în Donbass, vor intra și ei cu trupe regulate în Ucraina și Ucraina își va pierde statalitatea. Este un focar de conflict în Donbass.
Zelenski nu va face război, dar nu are o soluție. Sentimentul meu este că Ucraina este într-o stare de nervozitate.
Trebuie să ne așteptăm ca toată lumea să spună că invazia este ‘iminentă’, pentru a-l forța pe Zelenski să facă ceva”, a spus Dungaciu la Pro TV.
Un război ar putea marca finalul establishmentului de la Moscova, dar și de la Washington, o mutare mult prea riscantă, susține sociologul.
„(…) Iar faptul că Putin le va spune: începem un război împotriva Ucrainei ar fi poate și sfârșitul lui Vladimir Putin au sfârșitul mandatului său politic. Pentru el este un risc enorm. Acest război va pune presiune pe clasa politică din Rusia, inclusiv pe Putin și el știe asta. Dar inclusiv va schimba establishmentul de putere de la Washington, pentru că o invazie a Rusiei în Ucraina care nu poate fi oprită de un președinte american, înseamnă că acel președinte american nu ne poate apăra nici de Xi Jinping.
Se vor pierde supremațiile în SUA și în Federația Rusă. Toți știu aceste lucruri, toți știu că această invazie trebuie oprită. Mai este acest ‘ciot’, vorba poetului, Ucraina sau domnul Zelenski, care devine, nu-i așa, foarte virulent. Dar eu cred că este o chestiune de timp și în câteva zile lucrurile se vor calma. Nu poți să lupți și cu Estul și cu Vestul în același timp. A fost unul singur care a încercat asta: Nicolae Ceaușescu și n-a sfârșit bine”, a declarat Dan Dungaciu, pentru sursa citată.