Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile / Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025 (VIDEO)

Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile / Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025 (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Șansa Maiei Sandu de a câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova se bazează, în primul rând, pe mobilizarea diasporei, a explicat sociologul Dan Dungaciu, sâmbătă, pe B1 TV, la „Check media”.

Dan Dungaciu: Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025

„Aș spune că dacă vom trece de alegerile prezidențiale și doamna Maia Sandu va câștiga, cred că trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025, pentru că strategia pentru alegerile prezidențiale a fost într-un fel cuplată cu strategia pentru 2025, în ce sens? În sensul că toate cărțile au fost pe doamna Maia Sandu și, în consecință, toate cărțile pe partidul de la guvernare, partidul PAS, partidul care o susține pe doamna Maia Sandu”, a declarat Dan Dungaciu.

„Chestiunea asta nu s-a dovedit a fi o strategie, după părerea mea, suficient de inteligentă. Dacă ne uităm pe rezultatul voturilor, vedem că sunt 100.000 de voturi în plus pentru referendum față de doamna Maia Sandu. Asta ce înseamnă? Dacă tot electoratul doamnei Maia Sandu este pro-european, nu toți pro-europenii sunt cu doamna Maia Sandu”, a explicat sociologul.

„Ar fi fost probabil mai înțelept ca să avem în ierarhia sondajelor de opinie, cel puțin, nu doar Maia Sandu în frunte și restul, cinci-șase candidați, toți cu opțiuni pro-Est nuanțate, mai mult sau mai puțin radicalizate, și aproape fără șansă restul candidaților pro-europeni, pentru că asta înseamnă că și la nivel de partide politice în 2025 nu avem practic partide pro-europene capabile să susțină o majoritate alături de PAS în 2025. Asta a fost greșeală, toate cărțile s-au pus pe doamna Maia Sandu, toate cărțile s-au pus pe partidul PAS”, a adăugat el.

Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei

„Doamna Maia Sandu are o șansă. Are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Dacă diaspora se mobilizează la vot într-o măsură mai mare decât în 2020, teoretic vorbind, diaspora ar putea compensa anumite probleme interne apropo de votul din 3 noiembrie. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile Maiei Sandu. Nici măcar Usatîi, care este omul tuturor partidelor politice și nu numai, chiar dacă ar declara public, «voturile mele se duc la doamna Maia Sandu», așa ceva nu se va întâmpla. Domnul Renato Usatîi a spus că își taie mâna mai degrabă decât să o recomande pe doamna Maia Sandu”, a mai spus Dan Dungaciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`