Dan Dungaciu: După cazul Alexey Grishaev, cel mai coerent lucru la care ne putem aștepta este ca maximul de retaliere să fie la același nivel / Estul expulzează diplomați ruși, iar Germania cumpără gaz din Rusia (VIDEO)

Dan Dungaciu: După cazul Alexey Grishaev, cel mai coerent lucru la care ne putem aștepta este ca maximul de retaliere să fie la același nivel / Estul expulzează diplomați ruși, iar Germania cumpără gaz din Rusia (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Analistul de geopolitică Dan Dungaciu a comentat, sâmbătă, pe B1 TV, expulzarea lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar din Ambasada Rusiei la București la momentul la care a fost declarat persona non grata în România, și a explicat că, deși o expulzare în sine arată că există lucruri care nu funcționează în relația bilaterală, nu este de așteptat o escaladare, având în vedere că țara noastră nu se regăsește pe lista statelor declarate „neprietenoase” de Moscova.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Expulzările de diplomați ruși din statele europene și cazul Alexey Grishaev, comentate de expertul Dan Dungaciu pe B1 TV, la „Check Media” cu Răzvan Munteanu

Întrebat ce arată expulzarea oficialului rus de către statul român, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” din Academia Română a explicat: „Inițial, părea că este o acțiune în siajul solidarității europene pentru Cehia și cazul din respectiva țară, în sensul în care europenii s-au solidarizat și susțin proiectul sau cauza europeană ilustrată prin ce i s-a întâmplat Cehiei. Din păcate, chestiunea aceasta, indiferent de ce-a făcut Bucureștiul, n-a prea ținut. Din nefericire, n-a fost o solidarizare europeană, în sensul în care statele din Occident nu s-au raliat, presupunând că statele din Est au făcut asta pentru sprijinul Cehiei, statele occidentale nu s-au raliat acestui demers. Ce s-a întâmplat în Occident – vezi Germania sau Suedia – este o retaliere, o reacție la ceea ce a făcut Rusia înainte. Pe cazul Suedia sau Germania, de pildă, rușii deja au expulzat un diplomat pentru că diplomații din Moscova au participat sau au susținut manifestațiile pro-Navalnîii din Federația Rusă. Pe această explicație, Federația Rusă le-a expulzat diplomați. Germania, Suedia, Polonia au expulzat la rândul lor diplomați în retaliere, deci nu a fost o chestiune legată neapărat de Cehia”.

„Prin urmare, solidaritatea asta europeană mult-clamată ne duce mai degrabă cu gândul la 2003, faimoasa declarație a lui Rumsfeld, Europa Nouă și Europa Veche. Altminteri spus, doar Estul se mobilizează împotriva Rusiei, nu e neapărat un proiect european de solidaritate, ceea ce nu e tocmai bine pentru că până la urmă, dacă statele mari din Uniunea Europeană, gen Germania, Italia, Franța, nu se mobilizează, e clar că bătălia cu Rusia va fi mai complicată. Adică noi expulzăm diplomați, iar Germania cumpără gaz din Federația Rusă sau fac afaceri nestingherite cu vecinul nostru potențial”, a adăugat Dan Dungaciu.

Expertul a precizat că România nu este obligat să explice de ce l-a expulzat pe Alexey Grishaev, cum nici Rusia nu va fi obligată să dea explicații în cazul unor măsuri de retaliere.

„Ce s-a întâmplat în România oficial nu are legătură cu Cehia. Este un diplomat expulzat pentru anumite motive. Statul Român nu este obligat să explice de ce l-a expulzat, știe el de ce, așa cum nicio retaliere potențială nu va fi urmată de o explicație foarte precisă, pentru că nici Moscova la rândul ei, în măsura în care va retalia, nu e obligată să ne dea explicații. Dacă Federația Rusă va rămâne la același nivel de retaliere, un adjunct militar din cadrul Ambasadei române de la Moscova, sau va depăși cumva acest prag, ne va spune de reacția generală pe care Rusia o are apropo de București. După ce s-a lansat pe televiziunile Federației Ruse lista cu dușmanii Federației Ruse, România nefiind acolo, probabil că cel mai plauzibil, cel mai coerent lucru la care ne putem aștepta este ca maximul de retaliere să fie la același nivel – altminteri spus, un adjunct al atașatului militar de la Ambasada Rusiei din Moscova să fie expulzat ca reacție la ceea ce s-a întâmplat la București – și lucrurile vor intra într-un dans diplomatic pe care îl cunoaștem, fără foarte multă spectaculozitate din punctul acesta de vedere”, a mai spus Dan Dungaciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`