Dan Dungaciu, despre mișcările Rusiei: Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că e o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje că invazia ar fi iminentă (VIDEO)

Dan Dungaciu, despre mișcările Rusiei: Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că e o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje că invazia ar fi iminentă (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Pivovarov

Federația Rusă a folosit în operațiunile din Ucraina (2014) și din Siria „un element surpriză” indiscutabil, astfel că actualele mișcări, când transportă armament la scenă deschisă și chiar ea își promovează gesturile, arată fie că și-a schimbat total modul de operare, fie că încearcă să transmită mesaje prin care să convingă tabăra cealaltă că poate să ducă un război și că este o amenințare reală, a explicat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mișcările Federației Ruse, interpretate de Dan Dungaciu pe B1 TV

„Suntem în faza unor negocieri care sunt în curs de derulare și care deja încep să capete și niște repere fixe – cel puțin, pe 21 ianuarie miniștrii de externe, deci nu adjuncții, se vor întâlni la Geneva pentru convorbiri, mă refer la domnul Blinken și la domnul Lavrov, cei doi miniștri de externe ai Americii, respectiv ai Federației Ruse. Prin urmare, discuțiile continuă. Sigur că între discuții, între negocieri, fiecare parte accentuează elementele de mesaj pe care le consideră adecvate, inclusiv potrivite pentru poziția pe care vrea să o aibă la negocieri. Au apărut mesaje din partea ucraineană că în Transnistria se pregătește ceva și trupele rusești din Transnistria se pregătesc și ele de război – nu sunt toate confirmate, deci tot ce auzim acum în presă nu este obligatoriu și confirmat, dar este, dacă vreți, pregătirea pentru episodul al doilea, după ce săptămâna de negocieri n-a dus la foarte multe rezultate”, a explicat expertul.

Dan Dungaciu a amintit de strategia Moscovei în operațiunile din 2014.

„Între noi fie vorba, dacă strategic cineva i-a admirat pe ruși, a fost modul în care au desfășurat operațiunea în Ucraina în 2014 și în Siria, adică un element de surpriză care a fost indiscutabil. Ar însemna că Federația Rusă își schimbă total modus operandi, ca să zic așa, din moment ce transportă armament în vagoane deschise în așa fel încât să fie văzute și chiar ea promovează, nu-i așa, aceste filmulețe. Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că poate să facă un război și că este o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje care să ne spună că invazia este iminentă. Cel puțin până în momentul în care se rup toate punțile de dialog, mă bucur că nu putem să afirmăm așa ceva. Deocamdată, punțile de dialog nu s-au închis, discuțiile continuă, și asta este vestea cea mai bună”, a spus analistul.

Referitor la decizia Moscovei de a evacua parte din personalul diplomatic pe care îl are în Ucraina, el a arătat: „Lucrurile stau cam așa. Asistăm la o situație paradoxală în care ucrainenii și rușii se încurajează sau, dacă vreți, se sprijină reciproc fără să dorească asta. New York Times a spus de surse ucrainene că personalul de la ambasada Federației Ruse din Kiev se retrage, domnul Lavrov a spus `activitatea continuă ca de obicei`, n-a spus nici că se retrag diplomații, nici că nu se retrag”.

„Practic, semnalul pe care îl trimite Kievul, inclusiv în presa mare, cea mai mare, de tip New York Times, este că Ucraina este importantă, trebuie să fie un subiect fierbinte pe agenda internațională, ceea ce convine Kievului de bună seamă, iar Federația Rusă transmite mesajul că Federația Rusă se pregătește de invazie sau că `devine iminentă această invazie, prin urmare vedeți ce faceți cu negocierile. Federația Rusă pune presiune pe negocieri, Ucraina pune presiune internațională ca problema ei să fie rezolvată într-un fel sau altul favorabil sau să își atragă cât mai mulți simpatizanți. N-aș spune că acesta ar fi un semn decisiv în perspectiva unei invazii”, a adăugat Dan Dungaciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)