Alegerile europene vor fi relevante doar după ce aflăm cine va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie, a explicat analistul de politică externă Dan Dungaciu, sâmbătă, pe B1 TV, la „Check media” cu Răzvan Munteanu.
Întrebat despre relațiile dintre țările componente ale Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia), analistul român a explicat: „Norocul, dacă vreți, al României este că Vișegrad devine încet-încet o geografie, nu mai devine o entitate politică (…). S-a schimbat puterea în Polonia. Polonia nu mai are nevoie de Vișegrad cum avea anterior, pentru că nu mai are nevoie de Ungaria”.
„Polonia are alt tip de joc acum. S-a reactivat, dacă vă aduceți aminte, Triunghiul de la Weimar, care înseamnă Germania, Franța, Polonia (…). Aici se vede eșecul nostru din `90 încoace, că nu e patrulater, e triunghi. Dacă era un pătrat, era mult mai bine (…). Valoarea de întrebuințare a Vișegradului nu mai este la fel de semnificativă”, a adăugat Dan Dungaciu.
Dan Dungaciu a explicat că alegerile europene vor avea relevanță abia după ce vom afla rezultatul scrutinului prezidențial din SUA.
„Știți care e «turul 2 al alegerilor europene»? Noiembrie 2024, alegerile din America. De fapt, alegerile europene, care vor defini într-un fel politic Europa, vor fi relevante doar după ce aflăm cine va fi președinte în Statele Unite. Că toate potențialitățile politice din Europa nu vor fi comprehensibile până după 5 noiembrie 2024, când vine președintele. Dumneavoastră credeți că Viktor Orban va fi la fel dacă la Casa Albă e Biden sau Trump? Evident că nu. Crede cineva că se comportă la fel doamna Meloni dacă este Biden sau Trump?”, a spus Dan Dungaciu.
„Noi, în intervalul acesta de timp, 16 iunie și 5 noiembrie, noi nu avem o politică europeană, noi nu știm. Fiecare își ține cărțile și așteaptă. Și atunci s-ar putea ca destinul Vișegradului să se schimbe și s-ar putea ca – Doamne, ferește! – Viktor Orban să nu mai aibă nevoie de Vișegrad”, a continuat analistul.