Cutremur puternic în largul Indoneziei: Alertă de tsunami în 28 de state. Cod roşu în două insule (LIVE VIDEO)

Cutremur puternic în largul Indoneziei: Alertă de tsunami în 28 de state. Cod roşu în două insule (LIVE VIDEO)

Un puternic seism cu magnitudinea de 8,5 s-a produs miercuri în Oceanul Indian, o zonă des afectată de cutremure puternice. Inițial se anunțase o magnitudine de 8,9, însă datele au fost ulterior revizuite la o magnitudine de 8,6. Totuși, cele mai noi informații dau o intensitate de 8,5. Cutremurul a fost urmat de o avertizare de tsunami, care vizează 28 de state, printre care Australia, Pakistan, Somalia sau Madagascar. În două insule a fost emis un cod roşu, iar zona afectată este evacuată.

Conform Institutului de Geofizică USGS, cutremurul s-a  produs la ora locală 15:38 (11:38, ora României) în vestul insulei indoneziene Sumatra, la o adâncime de 22,9 kilometri. Epicentrul a fost localizat la 434 km S-V de oraşul Banda Aceh, din regiunea Aceh, acolo unde, în 2004, un alt cutremur puternic, urmat de un tsunami, a făcut 170.000 de victime.

Alerta de tsnami vizează statele: Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailanda, Insulele Maldive, Marea Britanie, Malaezia, Mauritius, Reunion, Seychelles, Pakistan, Somalia, Oman, Madagascar, Iran, Emiratele Arabe Unite, Yemen,  Insulele Comore, Bangladesh, Tanzania, Mozambic, Kenya, Insulele Crozet, Insulele Kerguelen, Africa de Sud, Singapore.

Aeroportul internațional de pe insula thailandeză Phuket, insulă turistică, a fost închis în urma avertismentelor de tsunami emise.

Coastele din Andhra Pradesh şi Tamil Nadu, din sudul şi sud-estul ţării, au fost plasate sub supraveghere maximă, de cod roşu.

Vezi AICI imagini LIVE din Indonezia

Vibrațiile telurice au fost resimțite chiar și în Singapore, India și Thailanda, scrie Reuters.

Mai multe replici puternice au fost înregistrate după circa o oră de la cutremur. Cea mai puternică replică a avut o magnitudine de 6,3 pe scara Richter.

Foto: CNN.com

La scurt timp de la producerea cutremurului de miercuri, care a durat circa un minut, autoritățile au emis o alertă de tsunami. Potrivit centrului de avertizare al acestor fenomene, din Pacific, alerta este valabilă pentru întregul Ocean Indian. La ora transmiterii acestei ştiri, autorităţile nu puteau preciza dacă valul tsunami s-a format deja.

Vezi AICI mai multe imagini din timpul cutremurului

Imagini din timpul cutremurului din 11 aprilie 2012

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_17800').select();" id="embed_text_17800" />

Panică pe străzile din Aceh

Potrivit Al Jazeera, cutremurul a provocat panică în rândul locuitorilor din Banda Aceh. Potrivit martorilor, oamenii au ieşit în fugă din clădiri şi s-au adunat pe străzi.

Drumurile au fost blocate de oamenii care încercau să ajungă cu vehiculele în zone aflate la altitudini mai ridicate. La scurt timp, curentul electric a picat în mai multe zone din Aceh.

Locuitorii de pe coasta de est a Indiei au fost informaţi să se îndepărteze de litoral, după ce seismul a fost resimţit în oraşele Calcutta, Chennai şi Bangalore.

Cutremur de 8,7 în Indonezia

Embed: " />

În 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 pe Richter, urmat de un tsunami devastator, a provocat moartea a peste 170.000 de oameni în ţările afectate.

Vezi AICI imagini de la cutremurul din 2004

Urmăriți B1TV.ro și pe
`